Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Haziran 2021


16 Ağustos 2021

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Haziran 2021

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen aya kıyasla azalış, geçen yıla kıyasla ise sınırlı artış gösterdi:

Mayıs 2021’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -18,8 puan değerini alırken, KOPE -8,2 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 0,6 puan artarken, TEPE 1,9 puan azaldı. Geçen aya göre bakıldığında ise KOPE 3,1 puan, TEPE ise 3,0 puan azalış gösterdi. Konya perakendesi Türkiye genelinden daha iyi, AB-27’den daha kötü performans gösterdi. KOPE değerinin geçen aya kıyasla azalışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki kötüleşme etkili oldu.

Perakende güveni Mayıs ayında en fazla “motorlu taşıtlar” sektöründe arttı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, perakende güveni Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre "motorlu taşıtlar”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” ve “diğer(akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörlerinde değişim ortalamanın üzerinde; “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörlerindeki değişim ortalamanın altında gerçekleşti.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi:

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 0,4 puan, geçen yıla göre ise 23,2 puan yükselerek -11,0 puan değerini aldı. Aynı dönemde, Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 2,9 puan düşerken, geçen yıla göre 39,6 puan yükseldi ve 5,5 puan değerini aldı. Buna karşın, AB-27’yi temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Mayıs 2021’de bir önceki aya göre 10,1 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 57,1 puan yükselerek 8,8 puana ulaştı. AB’de gözlenen söz konusu olumlu ayrışmada, büyük ölçüde, aşılama sürecinin hızlı ilerlemesine bağlı normalleşme adımlarının gerçekleşmesi etkili oldu.

Mayıs ayının lideri ulaştırma hizmetleri sektörü oldu:

Mayıs ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “ulaştırma hizmetleri” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Ulaştırma hizmetleri sektörünü yüzde 20’nin üzerindeki yıllık artış oranları ile “eğitim”, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler”, “yayımcılık faaliyetleri” ve “finansal hizmetler” sektörleri takip etti. “Bilgisayar ve ilgili hizmetler” sektöründe ise geçen yıla göre düşüş yaşandı.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla kıyasla yükseldi

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Mayıs 2021’de geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre yükseldi. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 61 puan, geçen aya göre 22,5 puan yükselerek 18,3 puan değerini aldı. Mayıs 2021’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -15,9 puan, AB-27’yi temsil eden güven endeksi ise 3,9 puan değerini aldı. Mayıs ayında inşaat sektörü güven endeksi geçen aya göre hem Konya ve Türkiye genelinde hem AB-27’de yükseldi. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Mayıs ayında Türkiye genelinden daha iyi performans sergiledi.

Konya’da, istihdam 1 yılda 28 bin arttı:

SGK verilerine göre Mart 2021’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 15 milyon 382 bin, Konya’da ise 333 bin olmuştur.

Mart 2020’den Mart 2021’e sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 1 milyon 43 bin (yüzde 7,3), Konya’da 28 bin (yüzde 9,3) artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya göre azaldı:

Konya’da ihracat 2021 yılı Mart ayında 281,1 milyon dolar seviyesinde iken 2021 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 4,4 milyon dolar azalmış, bir önceki yılın aynı ayına göre ise 122,1 milyon dolar artarak 276,7 milyon dolar seviyesine gerilemiştir. Türkiye’nin Nisan 2021 ihracatı ise 17,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları” sektörü 84,3 milyon dolarlık ihracatı ile Mart ayında Konya’nın toplam ihracatının yüzde 30,5’ini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı yüzde 78,5 artmıştır.

Ülkeler bazında Konya’nın ihracat rakamlarına bakıldığında, Mart 2021’de, ilk sırada 37,5 milyon dolarlık ihracat hacmi ile ABD yer almaktadır. ABD, Konya’nın toplam ihracatının yüzde 13,6’sını oluşturmaktadır.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.