Ağustos Ayı Meclis Toplantısı


05 Eylül 2013

Sayı    : 2013/067                                                                                        

Konu  : KTO Meclis Toplantısı

                                                                                  

BASIN BÜLTENİ

KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Meclis konuşmasında ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Tüm dünya ekonomilerinde ABD Merkez Bankası (FED) kaynaklı bir panik havasının yaşandığını kaydeden Öztürk, işadamlarının bu dönemde temkinli olması uyarısında bulunarak “dövizle çalışmayan dövizle borçlanmasın” dedi.

KTO Ağustos ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Ahmet Arıcı’nın yönettiği toplantıda gündemdeki ekonomik ve sosyal konular değerlendirildi. KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “Dünya piyasalarında şu an yaşanan panik havası haziran ayında ABD Merkez Bankası FED’in parasal genişlemeye son vereceğine ilişkin açıklaması ile başladı. Bununla birlikte IMF küresel piyasalardaki belirsizliklere bağlı olarak sermaye akımlarında önümüzdeki dönemde yaşanabilecek dalgalanmayı ve kredi artış hızındaki yavaşlamayı gerekçe göstererek Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler için 2013 yılı büyüme tahminini %5’e indirdi. Bu gelişmeler sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı özellikle de gelişmekte olan ülkeleri ciddi şekilde etkilemiştir. Gelişmekte olan birçok ülkede sermaye çıkışları meydana gelmiştir. Bu süreçte Gezi Parkı vesilesi ile Türkiye ekonomisinin daha fazla zarar görmesine yönelik yurt dışı kaynaklı provokasyonları gördük. Gezi Parkı olayları güçlü siyasi iradenin ekonomide refleksini zayıflatmak için olduğundan daha farklı gösterildi. Ardından Amerikan Merkez Bankası FED’in, Temmuz ayı toplantı tutanaklarında, tahvil alımlarıyla ilgili ne zaman veya ne yönde bir değişiklik yapılacağına dair net bir açıklama yer almaması küresel finans piyasaları üzerinde etkili olmuştur. FED’in çıkış stratejisine ilişkin belirsizlikler, küresel piyasalarda risk algısını yükseltirken, Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler üzerinde olumsuz etkileri olmuştur. Gelişmekte olan ülke piyasalarında sert satışlar gerçekleşmiş, para birimleri dolar karşısında hızla değer kaybetmeye başlamıştır” dedi.

- Türkiye ekonomisi mevcut yapıyla devam edemez

Dünyada yaşanılan gelişmelerin Türkiye’nin ekonomisindeki mevcut riskleri gündeme getirdiğini kaydeden Öztürk “Geçtiğimiz yıllarda yüksek cari açığa rağmen ülkemize giren sıcak parayla merkez bankamızın döviz rezervleri yükselmiştir. Bu dönemde faizler düşmüştür. Ardı ardına gelen not artışları ile ekonomimizde bahar havası meydana getirmiştir. Buna rağmen ABD ve Avrupa ekonomilerinde iyileşme görüldükçe sıcak para Türkiye, Brezilya, Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerden daha emniyetli ülkelere yönelmeye başlamıştır. Bu durum Türkiye ekonomisindeki riskleri su yüzüne çıkarmıştır. Ülkemiz cari açık verdiği müddetçe dünyadaki dalgalanmalardan olumsuz etkilenmeye devam edecektir. Dünya ekonomisinde risklere karşı Türkiye ekonomisinin sıcak paraya dayalı büyümeyle, yüksek cari açıkla devam edemeyeceğini görüyoruz. Dövizdeki dalgalanma devam edecektir. Bu dönemde işadamlarımızın temkinli davranması gerekmektedir. Ticaretimizi TL üzerinden yapıyorsak TL ile borçlanmalı, dövizle yapıyorsak dövizle borçlanmalıyız. Önümüzdeki dönemde Ortadoğu’daki gelişmeler, ülke siyasetinde 2014 ve 2015’deki seçimleri göz önüne alarak temkinli davranmaya devam etmeliyiz. İnanıyorum ki ülke olarak bu sıkıntılı dönemi aşacağız ve 2015’le beraber hızlı büyümeye başlayacağız” şeklinde konuştu.

meclis1.JPG

 

meclis2.JPGmeclis3.JPG