Ekonomik Tarife Sorunları Grubu (ETSG) Sektör Duyurusu Hakkında


26 Ekim 2022

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan 19.10.2022 tarihli yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından Birliklerine iletilen 18.10.2022 tarihli yazıdan bahisle, Avrupa Birliği ya da Türk firmaları tarafından 01.07.2023 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulaması talep edilen eşya ile ilgili ekte sunulan listeye ilişkin itirazların, T.C. Ticaret Bakanlığına en geç 04.11.2022 tarihine kadar iletilmesi gerektiği ifade edilmektedir. 

Konu ile ilgili olarak Odamızca yapılan incelemeler aşağıda sunulmaktadır.

- Askıya Alma Sistemi’nin, Türkiye ve AB'de üretimi bulunmayan sanayi ürünleri için gümrük vergilerini askıya alma, AB ve Türkiye'de üretimi bulunan ancak yetersiz olan ürünler için ise tarife kontenjanı (kota) uygulaması olduğu görülmektedir. Bu uygulama ile yerli sanayicinin hammaddelere erişiminin kolaylaştırılması ve uluslararası piyasada rekabetçiliğinin artırılması hedeflenmektedir. Diğer taraftan, ülkemiz ile Avrupa Birliği arasındaki Avrupa Kömür Çelik Topluluğu Serbest Ticaret Anlaşması kapsamı demir çelik ve kömür ürünleri ile tarım ürünleri askıya alma sisteminin kapsamının dışında olduğu gözlenmektedir. 

- Yürürlüğe giren askıya alma/kota düzenlemeleri tüm AB üyeleri ve Türkiye için geçerli olduğu ve bitmiş/nihai ürünler ve perakende satış amacı taşıyan ürünler askıya alma rejimine konu edilmediği görülmektedir. 

- Askıya Alma Sistemi kapsamında, gümrük vergisi muafiyeti tanınan ürünler İthalat Rejimi Kararı V Sayılı Liste'de yayımlandığı ve askıya Alma Sistemi çerçevesinde yapılacak yeni başvurular yapılmadan önce 31 Aralık 2021 tarihli ve 31706 sayılı Resmi Gazete'de (3. Mükerrer) yayımlanan İthalat Rejimi Kararı V Sayılı Listesinin incelenmesi gerektiği gözlenmektedir. 

- İthalat Tebliği (İthalat:2022/18) Askıya Alma Sistemine ilişkin hükümleri içermekte olup, söz konusu İthalat Tebliği'ne https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/12/20211231M3- 20.htm adresinden ulaşılabilmektedir. - Ayrıca başvuruların işleme konulabilmesi için en geç yukarıda belirtilen tarihe kadar T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan evrak kayıt numarasının almış olması gerektiği görülmektedir. İtirazlara ilişkin formlara ise https://www.ticaret.gov.tr/ithalat/askiya-alma-ve-tarifekontenjani/askiya-alma-sistemi adresinden ulaşılabilmektedir. 

- Öte yandan, Askıya Alma Sistemine ilişkin detaylı bilgi için 2022/18 sayılı İthalat Tebliğ’in incelenmesinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir. Ayrıca firmalar tarafından listede yer alan ürünlerin özel tanımlı olmasından dolayı, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonundan (GTİP) ziyade ürün tanımlarının incelenip, tanımı karşılayacak üretimin bulunması durumunda başvuru yapılması önem arz ettiği gözlenmektedir. 

Bu itibarla; söz konusu ETSG sektör duyurusundan ve Odamızca yapılan incelemeden bilgi edinilmesi rica olunur.

Saygılarımızla,

KONYA TİCARET ODASI BAŞKANLIĞI

Resmi Gazete Tebliğ
Ürün Listesi