Konya Model Fabrika Firmalarda Verimliliği Artırıyor
Konya'daki 'model fabrika' firmalarda verimliliği artırıyor
Konya Model Fabrika'da hizmet alan 100'ün üzerindeki sanayi kuruluşu, üretimde verimliliği artırarak rekabette üstünlük elde ediyor. Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk firmaların, yüzde 50 ile yüzde 120'ye varan verimlilik artışı yakaladığını söyledi.
Konya Model Fabrika'da hizmet alan 100'ün üzerindeki sanayi kurulusu, üretimde verimliligi artirarak rekabette üstünlük elde ediyor.
Konya Ticaret Odasi (KTO) Baskani Selçuk Öztürk, AA muhabirine, model fabrikanin sanayiye katkisini degerlendirdi.
Konya Model Fabrika'nin, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile BM Kalkinma Programi (UNDP) destegi ve finansmaniyla kuruldugunu aktaran Öztürk, KTO tarafindan yürütülen projenin, Konya Sanayi Odasi ile Organize Sanayi Bölge Müdürlügünün ortakliginda hayata geçirildigini vurguladi.
Öztürk, Konya Model Fabrika'nin 12 milyon liralik yatirimla sehre kazandirildigini animsatarak, burada "ögren-dönüs" modelinin uygulandigini dile getirdi.
Bu modelle egitim alan proje liderlerinin, ögrendiklerini firmalarinda uygulayarak verimliligi artirma faaliyetlerini gerçeklestirdigini anlatan Öztürk, katilimcilarin genis yelpazede her konuda uygulamali egitim aldigini ifade etti.
- 100'ün üzerinde firmanin verimliligi artti
Öztürk, Konya Model Fabrika'nin 2020 eylül ayinda hizmet vermeye basladigini belirterek, söyle konustu:
"Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank'a tesekkür ediyoruz. Türkiye'de model fabrikalari yayginlastirarak, ülkede verimliligin artirilmasina yönelik proje gelistirildi. Türkiye'deki 8 model fabrikadan biri de sehrimizde. Geçen günlerde Bakanimizin katilimiyla açilisi gerçeklestirildi. KTO Teknoloji ve Egitim Kampüsü'nün içerisindeki Konya Model Fabrika 1 yildir faaliyette. Bugüne kadar 13 firmaya 'ögren-dönüs programi, 33 firmaya egitim ve danismanlik hizmeti, 47 firmaya da teknolojik danismanlik hizmetleri gerçeklestirildi. 13 firmanin aktif programi sürüyor. Sonuçlarina baktigimizda firmalar, yüzde 50 ile yüzde 120'ye varan verimlilik artisi yakaladi. Bu da projenin çok dogru oldugunu ve Anadolu sanayisinin verimliliginin artirilmasinda önemli katkilari olacagini gösteriyor."
Büyümeye en büyük katkiyi sanayi sektörünün verdigine isaret eden Öztürk, "Ihracatta sanayinin payi her geçen yil giderek artiyor. Anadolu sehirlerinde de ciddi sanayilesme var. Yeni dünyada sürdürülebilirlik ve verimlilik kavramlari ön plana çikti. Uluslararasi rekabette çok daha güçlü olabilmek için verimlilik artisini yakalamaniz gerekiyor." ifadelerini kullandi.
- Egitim programiyla israfin önüne geçtiler
Degirmen makinesi imalati yapan bir fabrikanin makine mühendisi Ali Sari da model fabrikanin etkinligini sosyal medyadan ögrendigini anlatti.
Firmadan 3 çalisan olarak egitim için basvurduklarini dile getiren Sari, "Subat ayinda basladik, 4 aylik süreçte 'yalin üretim' ve 'üretimde verimlilik' egitimleri aldik. En büyük faydasi, üretimde verimliligi yakaladik. Israfin üretimde nasil ortaya çiktigini gördük, bunu engelledik. Makine sasisinin 13,5 saatteki üretimi, bu egitimlerin ardindan 6,5 saate düstü. Ögren-dönüs egitim programinin sonunda bu verimlilige ulastik. Üretimimiz bu sekilde devam ediyor." diye konustu.