BLOG >> KTO RAPORLARI >> AHMET ÇELİK

Yeşil Vergi - Taşıt Vergilerinde Yeni Dönem

Yeşil Vergi - Taşıt Vergilerinde Yeni Dönem15 Ocak 2015 Perşembe 14:53

Gelişen teknolojinin en ağır maliyetlerinden bir tanesi olan çevre kirliliği, kamu idaresini, süregelen hukuk sistemini değiştirmeye, buna yönelik önlemler almaya zorlamaktadır. Türkiye İstatistik Kurumunun “Sera Gazı Emisyon Envanteri”ne göre, çevre kirliliğinin büyük kısmı enerji sektöründen kaynaklanmaktadır ve yıl bazında artan bir grafik izlemektedir.

Elektrikli araçlar ve hibrid araçların üretimi bu grafiği tersine çevirebilir fakat bu yeni vergileme politikaları gerektirmektedir. Kamu idaresi buna yönelik çalışmalarını başlatmış olup, hukuken servet vergisi mi veya farkı bir vergi mi tartışmasının merkezinde yer alan motorlu taşıtlar vergisinin önümüzdeki dönemde değişmesini öngörmektedir.

Bu çalışmada, motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) mevcut yüzü ve görülmesi muhtemel yeni yüzü incelenmiş, Avrupa’daki bazı ülkelerde ilgili kanunun uygulamasına değinilmiş ve muhtemel uygulamanın ayrıntılarından bahsedilmiştir. [Devamı]