BASIN ODASI

Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi

23 Ocak 2012 Pazartesi 12:00

Sayı    : 2012/005

Konu : Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi                                              23.01.2012

BASIN BÜLTENİ

Yetki belgesi numarası olmayan ve yetki belgesi iptal edilen müteahhitler ruhsatlı yapıların müteahhitliğini üstlenemeyecek. İnşaat ve yapı işleri ile iştigal eden üyelerin mağdur olmaması için Konya Ticaret Odası’ndan yapılan açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2012 tarihinde uygulamaya konulan Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi (YAMBİS) ile yetki belgesi numarası alma zorunluluğu getirildiği bildirildi.

Konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan, "Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik" kapsamında Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi (YAMBİS) oluşturulmuştur. Bu kapsamda yapı ruhsatına tabi inşaat yapan, inşaat ve tesisat müteahhitlerinin kayıt altına alınacağı ve İmar Kanunu kapsamında kusurlu işlem yapan müteahhitlerin ülke çapında faaliyetlerinin durdurulabileceği 'Müteahhitlik Bilgi Sistemi' 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle uygulamaya konulmuştur. Aynı tarih itibariyle yetki belgesi olmayan veya yönetmelikçe belirlenen cezai nedenlerden dolayı yetki belgesi numarası iptal edilenler, ülkemizin hiçbir yerinde ruhsatlı bir yapının müteahhitliğini üstlenemeyecektir.”

Düzenleme ile yapı ruhsatına tabi inşaat yapan yapı müteahhitlerin kayıtları tutularak denetlenmesinin amaçlandığı belirtilen açıklamada, yapı müteahhitliğinin, yeterliliği haiz olanların yapabileceği bir sektör haline getirilmesi hedeflendiği bildirildi.

Ayrıntılı bilgi Konya Ticaret Odası’nın internet sitesinden alınabilinir.