UMMAN’DA GELİŞTİRİLMESİ HEDEFLENEN SU ÜRÜNLERİ PAZARI

UMMAN’DA GELİŞTİRİLMESİ HEDEFLENEN SU ÜRÜNLERİ PAZARI11 Ekim 2017 Çarşamba 16:41

UMMAN’DA GELİŞTİRİLMESİ HEDEFLENEN SU ÜRÜNLERİ PAZARI

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; T.C. Muskat Büyükelçiliği’nden alınan bir yazıya atfen, 17 Ağustos 2017 tarihli Umman basınında yayınlanan haberlerde, Tarım ve Balıkçılık Su Ürünleri Genel Müdürü Dawood Al Yahyai’nin, anılan Bakanlığın hâlihazırda toplam 2 milyar Dolar yatırıma karşılık gelen 24 büyük ölçekli kültür balıkçılığı girişimini değerlendirdiğini, bunlardan altısının onaylandığını ve yıl sonuna kadar faaliyete geçeceğini, diğer 18 başvurunun Çevresel Etki Değerlendirmesi alınması, fizibilite çalışması aşamalarında bulunduğunu, hükümetin önceliğinin karada ve kıyılarda uygun alanların tahsis edilmesi olduğunu belirttiği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, Al Yahyai’nin, Umman’ın hedefinin 30 yıllık kültür balıkçılığı master planı çerçevesinde 2040 yılında 200.000 ton üretime ulaşmak olduğunu, ancak mevcut yatırımlar sayesinde 2030 yılında yıllık 230.000 ton üretim rakamını yakalayarak hedefleri aşma ihtimalinin bulunduğu ve yoğun üretim yapılması hedeflenen su ürünleri olarak karides, çipura, levrek, lagos, istiridye ve deniz yosununu dile getirdiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, kültür balıkçılığı alanında önemli tecrübelere sahip Türk firmalarının, Umman’da geliştirilmesi hedeflenen su ürünleri pazarında yatırım imkanlarını değerlendirebilecekleri düşünülmektedir.

Ayrıntılı bilgi için: Şehla Ali Hasan

e-mail: sehla.hasan@tobb.org.tr