UKOME Kararı (C plaka ile T - TT Plaka)

UKOME Kararı (C plaka ile T - TT Plaka)  12 Haziran 2012 Salı 11:53

İlimizde faaliyet gösteren umum servis araçları (C plaka) ile ticari taksi (T - TT plaka) plaka sahiplerinin tahdit kapsamındaki plakayı gereksiz ve uzun süre meşgul ederek yükümlü olduğu kamu hizmetini yerine getirmemesi ulaşım hizmetlerinin aksamasına..

Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı İmar Ve Şehircilik Daire Başkanlığının 04.06.2012 tarih ve 42.1.KBB.0.13.02.310.99-2978/12506 sayılı yazısında alınan karar odamıza gönderilmiştir. İlgili UKOME kararı aşağıdaki gibidir.

İlimizde faaliyet gösteren umum servis araçları (C plaka) ile ticari taksi (T - TT plaka) plaka sahiplerinin tahdit kapsamındaki plakayı gereksiz ve uzun süre meşgul ederek yükümlü olduğu kamu hizmetini yerine getirmemesi ulaşım hizmetlerinin aksamasına neden olmaktadır.

Bu çerçevede uygulamada olan ve konu ile ilgili olumsuzlukların çözümünde yetersiz kalan İl Trafik Komisyon Başkanlığının 08/06/2001 tarih ve 2001/12 sayılı kararı UKOME' nin 16/05/2012 tarih ve 2012/2/07 nolu kararıyla iptal edilmiştir. Anılan kararda yukarıda bahsedilen olumsuzlukların önlenmesi, bu araçlardan hizmet alan vatandaşların mağduriyet yaşamaması, daha etkin ve verimli ulaşım hizmeti sağlanması amacıyla da aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

A- Yeni plaka satın alanlara yasal mevzuatlarla belirlenen araç yaşıyla ilgili şartlara uygun araç temin etmeleri esnasında, araçlarının hurdaya ayrılması ve kaza - arıza gibi uzun süreli onarımlarda esnafların mağduriyetinin önlenmesi amacıyla; araç sahiplerinin yazılı olarak Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne müracaat etmeleri halinde plaka hakları uhdelerinde kalmak suretiyle plakaların en fazla l (bir) yıl süre ile beklemeye alınmasına, l (bir) yıl süre zarfında araç sahibi tarafından söz konusu plaka üzerine özelliğine uyan bir araç kaydedilmemesi halinde ise plaka hakkının zayi olmasına ve plakanın yeniden tahsis edilmek üzere UKOME' ce geri alınmasına.

B- Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne yazılı olarak müracaat etmeksizin araçların hurdaya ayrılması, plakaların takılı olduğu araçların haciz, trafikten men, şehir dışında bulunmak gibi nedenlerle ticari taksilerin duraklarında, umum servis araçlarının ise servis hizmetlerinde l (bir) yıldan daha uzun süreli hizmet vermedikleri ve bu durumunda noter veya resmi kurumlarca düzenlenen belgelerle tespit edilmesi halinde plaka sahibine herhangi bir bildirime gerek kalmaksızın plaka hakkının zayi olmasına, plakanın araçla ilişiğinin kesilerek yeniden tahsis edilmek üzere UKOME' ce geri alınmasına oy birliği ile karar verilmiştir.

Bilgilerinize sunulur.