Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması

Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması13 Ocak 2015 Salı 14:29

Türkiye ile İran arasında 10 yıldır müzakereleri süren Tercihli Ticaret Anlaşması 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması ülkemizin Serbest Ticaret Anlaşmaları dışında taviz alış verişi yaptığı ilk anlaşmadır.  Bu anlaşma iki ülke arasında en üst düzeyde belirlenmiş olan 35 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılabilmesi açısından son derece önem taşımaktadır.

Söz konusu Anlaşmanın temel amacı; iki ülke arasındaki tarifelerin indirilmesi ve tarife dışı engeller ile tarife benzeri engellerin ortadan kaldırılması, iki ülke arasında adil rekabet koşullarının oluşturulması, güvenli ve öngörülebilir bir ortam tesis edilmesi ve ticaretin çeşitlendirilmesi suretiyle ülkemiz ile İran arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve teşvik edilmesidir.

Bahse konu Anlaşma kapsamında, Türkiye'nin 6’lı gümrük tarife pozisyonu bazında toplam 140 üründe İran'a tarife indirimi ve kota artırımı; İran'ın ise 6’lı gümrük tarife pozisyonu bazında 125 üründe Türkiye'ye tarife indirimi sağlanması kararlaştırılmıştır. Böylece toplamda 265 üründe, gümrük vergileri aşağı yönlü revize edilmiştir. Tercihli ticaret anlaşmasının 2015 yılı sonunda ise 300 ürünü kapsaması beklenmektedir.

Konya Ticaret Odası olarak ihracatta stratejik hedeflerimizin gerçekleşebilmesi amacıyla, İran’la mevcut durumda ticari ilişkileri bulunan ya da bundan sonraki süreçte İran’la ticari ilişkiler kurmayı planlayan üyelerimizin, Tercihli Ticaret Anlaşması’nı inceleyerek anlaşmanın avantajlarından faydalanmaları arzulamaktayız.

Konuya ilişkin olarak Odamız tarafından yapılan çalışmaya ve Resmi Gazete’ de yayımlanarak 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye ve İran arasındaki antlaşma metnine ve tarife indirimleri sağlanacak olan ürün gruplarına aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz.

Türkiye İran Tercihli Ticaret Anlaşması için tıklayınız.