Türkiye de Üretilen Veya İthal Edilen Kimyasalların Envanteri

Türkiye de Üretilen Veya İthal Edilen Kimyasalların Envanteri14 Ocak 2012 Cumartesi 12:00

Kimyasalların yönetimindeki önceliklendirme, risk değerlendirmesi, gibi önemli aşamaların gerçekleştirilmesinin sağlam verilere dayanan bir envanter ile mümkün olacağından, ülkemizde üretilen veya ülkemize ithal edilen kimyasalların envanterinin oluşturulması amacıyla hazırlanan “Kimyasalların Envanteri ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik” 26 Aralık 2008 tarihli ve 27092 sayılı Resmi Gazete’de (1. Mükerrer) yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, söz konusu yönetmeliğin, sanayicilerden gelen talepler doğrultusunda ihtiyaçların tam olarak karşılanabilmesi ve sağlıklı bir envanterin oluşturulabilmesi amacıyla 2009 ve 2010 yıllarında iki kez revize edildiği hatırlatılmıştır. Bu revizyonlarla veri giriş tarihi uzatılmış ve Türkiye’ye ihracat yapan firmalara veri girişlerini Türkiye’de yerleşik bir hukuki temsilci aracılığı ile yapma imkanı sağlanmıştır.

Yönetmelik kapsamında yükümlülüğü olan firmalar tarafından, yılda 1 ton ve üzerinde üretilen veya kendi halinde veya karışım içerisinde ülkemize ithal edilen kimyasalların 2007- 2010 dönemi üretim ve ithalatına yönelik veri girişleri için verilen süre 31 Mart 2011 tarihinde dolmuştur. Firmalarımızca, çevrimiçi olarak Kimyasal Madde Envanter Bilgi Sistemi üzerinden girilen ham veri Bakanlıkça değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmede, mükerrer, yanlış veya geçersiz girişler elenmiş ve madde isimleri ve ilgili teknik kimlik numaraları kontrol edilmiş ve yüksek hacimli maddelerin hangileri olduğu belirlenmiştir.

Bu çerçevede, Bakanlıkça, ilgili firmalardan sağlanan bilgiler doğrultusunda Türkiye’nin ilk resmi kimyasallar envanteri oluşturularak Bakanlığın web sitesinde yayımlanmaya başlanmıştır. Envantere göre, ülkemizde yıllık olarak 1 ton ve üzerinde yaklaşık 3000 değişik kimyasal madde üretilmekte veya ithal edilmektedir. Bunlardan 598 tanesi ise 1000 ton ve üzeri miktarda yani Yüksek Hacimli Madde’dir.

Buna ilaveten, Bakanlıkça, ülkemiz için öncelikli maddeler listesi oluşturulması çalışmalarına da başlanmıştır. Öncelik listesi oluşturulması çalışmaları çerçevesinde; 1000 ton üzeri miktardaki maddeler için üretici ve ithalatçılardan sağlanan bilgiler değerlendirilmekte ve eksik bilgilerin tamamlanması için literatür araştırması yapılmakta olup, insan ve çevre için potansiyel zararlı etkilere sahip olmaları sebebiyle dikkat gerektiren öncelikli madde veya madde grupları için bir öncelik listesi hazırlanacaktır. Bakanlık yazısında, öncelik listesi ve envanterinin, hem kimyasalların insan sağlığı ve çevreye verebileceği riskleri azaltıcı önlemlerin alınması yolunda politikalar geliştirilmesinde, hem de uyumlaştırılması için Bakanlıkça yeni bir proje başlatılan Avrupa Birliği’nin 1907/2006/EC sayılı REACH Tüzüğü’ne yönelik etki analizinin yapılmasında faydalı olacağı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu Envanter ve Yüksek Hacimli Madde Listelerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘nın internet sayfasındaki aşağıdaki bağlantılardan ulaşılabilmektedir:

Yılda 1000 ton ve Üzerinde Üretilen, Kendi Halinde veya Müstahzar İçinde İthal Edilen Madde Listesi

Yılda 1 ton ve Üzerinde Üretilen, Kendi Halinde veya Müstahzar İçinde İthal Edilen Madde Listesi