Konya-1 °C

TIR SİSTEMİNE GİRİŞ TEMİNATLARI

Kabul teminatı

TIR Sistemine dahil edilmesini talep eden her aday karne hamili, müracaatı sırasında kabul teminatını sunmak ve teminat miktarında Birlik Yönetim Kurulu Kararıyla sonradan yapılacak tüm değişikliklere de riayet etmek zorundadır.

TIR Sözleşmesi Uygulama Esasları’nın 10.maddesinin 1.fıkrası uyarınca, TIR Sistemine dahil edilmesini talep eden her aday karne hamili, müracaatı sırasında 3.000 ABD Doları “nakit” kabul teminatını sunmak zorundadır.

Kabul teminatı, TIR Komitesi ve Birlik Yönetim Kurulu Kararıyla adayın TIR karnesi kullanma hakkının iptali halinde, teminatın iade edilmemesini gerektirecek bir nedenin ortaya çıkmaması şartıyla, karne hamilinin en son TIR karnesi aldığı tarihten 27 ay sonra iade edilebilir.

İade edilmeyen veya kullanılmadan kayıp edilen TIR karneleri için alınacak teminat

Süresi içerisinde iade edilemeyen veya kullanılmadan kayıp edilen her TIR karnesi için 1.000,- Amerikan Doları nakit veya banka teminat mektubu ya da 3.000,- TL nakit veya banka teminat mektubu verilmek zorundadır. Bu teminatın banka teminat mektubu şeklinde verilmesi halinde, teminat mektubu TIR karnesinin veriliş tarihinden itibaren en az 27 ay geçerli olmak zorundadır.