TIR SİSTEMİNE GİRİŞ TEMİNATLARI

Kabul teminatı

TIR Sistemine dahil edilmesini talep eden her aday karne hamili, müracaatı sırasında kabul teminatını sunmak ve teminat miktarında Birlik Yönetim Kurulu Kararıyla sonradan yapılacak tüm değişikliklere de riayet etmek zorundadır.

Aşağıdaki seçeneklerden biri tercih edilmek suretiyle, bu seçeneklerde belirtilen nitelik ve miktarlarda kabul teminatı verilmek zorundadır.

1. 50.000,- Amerikan Doları nakit veya kati ve süresiz banka teminat mektubu,
  2. Veya 30.000,- Amerikan Doları nakit veya kati ve süresiz banka teminat mektubuna ilaveten, karne hamilini temsil ve ilzama yetkili bir kişi tarafından imzalanmış 20.000,- Amerikan Doları tutarında iki kefilli kambiyo senedi,
  3. Veya 50.000,- TL. nakit veya kati ve süresiz banka teminat mektubuna ilaveten, karne hamilini temsil ve ilzama yetkili bir kişi tarafından imzalanmış 20.000,- Amerikan Doları tutarında kambiyo senedi.
Kabul teminatı, TIR Komitesi ve Birlik Yönetim Kurulu Kararıyla adayın TIR karnesi kullanma hakkının iptali halinde, teminatın iade edilmemesini gerektirecek bir nedenin ortaya çıkmaması şartıyla, karne hamilinin en son TIR karnesi aldığı tarihten 27 ay sonra iade edilebilir.

Hassas ve yüksek riskli eşya teminatı

Hassas ve yüksek riskli eşya taşıması yapacağını beyan eden karne hamillerinden 20.000,- Amerikan Doları nakit veya kesin ve süresiz banka teminat mektubu alınır. Ancak, hassas ve yüksek riskli eşya taşımasında kullanılan bir TIR karnesi nedeniyle, gümrük talebine istinaden alınan teminattan daha fazla bir ödeme yapılması, fazla ödenen miktarın ilgili karne hamilinden tahsil edilememesi ve bu meblağın IRU ve/veya sigortacılar tarafından talep edilmesi halinde, talep edilen meblağ Birlikçe karşılanır. Ancak, Birlik tarafından ödenen meblağ karne hamiline rücu edilebilir.

Hassas ve yüksek riskli eşya taşıması yapmak amacıyla alınan teminatlar, karne hamilinin hassas ve yüksek riskli eşya taşıması yapmayacağını beyan ve taahhüt etmesi ve teminatın iade edilmemesini gerektirecek bir nedenin ortaya çıkmaması şartıyla, Birlik Genel Sekreteri onayıyla, karne hamilinin en son hassas ve yüksek riskli eşya taşıması yaptığı tarihten veya bu tarihin tespiti mümkün olmazsa onay tarihinden itibaren bir yıl sonra iade edilebilir.

İade edilmeyen veya kullanılmadan kayıp edilen TIR karneleri için alınacak teminat

Süresi içerisinde iade edilemeyen veya kullanılmadan kayıp edilen her TIR karnesi için 2.000,- Amerikan Doları nakit veya banka teminat mektubu ya da 3.000,- TL nakit veya banka teminat mektubu verilmek zorundadır.

Bu teminatın banka teminat mektubu şeklinde verilmesi halinde, teminat mektubu TIR karnesinin veriliş tarihinden itibaren en az 27 ay geçerli olmak zorundadır.