Ticari İşletmeler ve Yetkililerinin Dikkatine

Ticari İşletmeler ve Yetkililerinin Dikkatine15 Kasım 2011 Salı 12:00

Ticari İşletmeler ve Yetkililerinin Dikkatine

“turkiyeticaretsicil.com” Sitesi ve İçeriğine Dikkat

Son günlerde “turkiyeticaretsicil.com” isimli internet sitesinden, yeni kurulan şirketlere belirtilen internet sitesine kayıt olmaları teklifini içeren mektuplar gönderildiği, şirketlerin internet sitesine kayıt olmaları halinde şirketin güncel bilgiler aracılığıyla tanıtımının sağlanacağı, sitenin işletme, kurum ve meslek sahiplerine ücrete tabi bir tescil imkanı sunduğu ve buna karşılık 285.-TL ücret talep edildiği şeklinde bildirimler alınmaktadır.

Bilindiği üzere, ülke çapındaki ticaret sicili hizmetleri, 6762 Sayılı Türk Ticaret Kanunu ve Ticaret Sicil Tüzüğü esasları çerçevesinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın gözetim ve denetiminde, ticaret, ticaret ve sanayi odaları bünyesindeki ticaret sicil memurlukları tarafından, ticaret sicil gazetesi basım ve dağıtımı hizmetleri ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğünce yürütülmektedir.

Sözkonusu, kullanılan internet sitesi ismi, kullanıcılar ve vatandaşlarımızda resmi kurum görüntüsü algısı oluşturması nedeniyle ticari işletmelere yönelik aldatıcı nitelikte bir girişim olarak görülmektedir.

Ticaret sicil işlemleri ve işletme verileri tescil işlemleri Mer’i 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre Ticaret Sicil Memurluklarının yetkisindedir. Merkezi bir şirket veri tabanı oluşturma yetkisi de yine aynı Kanununun 28 nci maddesi kapsamındaki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce merkezi ortak veri tabanının oluşturulması ile sağlanacaktır. Bu konudaki çalışmalara devam edilmektedir.

Yukarıda belirtilen mevzuata aykırı girişimlerin sakıncalı sonuçlara yol açmasını önlemek üzere, ticari işletmelerin bu ve benzeri girişimlere karşı dikkatli olmaları, benzer girişimler konusunda elde edilecek duyumların acilen Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bildirilmesi önem arz etmektedir.

Ayrıca konu, incelenmek üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Denetim Birimlerine intikal ettirilmiştir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.