Tehlikeli Madde Denetimleri Hk.

Tehlikeli Madde Denetimleri Hk.26 Eylül 2017 Salı 14:57

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı , Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü, Bakanlıklar tarafından gerçekleştirilen Tehlikeli Madde denetimleri sırasında tereddüt hasıl olan bir kısım konular hakkında açıklamalar yapmıştır.

-Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı  (TMGD) istihdam edip, anlaşmanın veya iş akdinin fesh edilmesi durumunda 30 gün içerisinde yeni bir TMGD istihdam etmeyen / Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı kuruluşundan (TMDK) hizmet almayan işletmelere 24/13/2013 tarihli ve 28801 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tehlikeli Maddelerin Kara yolu ile taşınması hakkında Yönetmelik 27.maddesi dördüncü fıkrasının (ğ) bendi gereğince 3.000- Tl idari para cezası uygulanması gerekmektedir.Ayrıca TMGD hükmü yerine getirilinceye kadar aynı yönetmeliğin 28.maddesi altıncı fıkrası gereğince takip eden her ay için idari yaptırım uygulanması hükmü yürürlüktedir.(Yönetmelikte belirtilen para cezalarında ayrıca her yıl Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan yeniden değerleme oranının uygulanmakta olduğu bilinmelidir.)

-TMGD istihdam etmeyen veya TMGDK’dan bu hizmeti almayan işletmelere söz konusu Yönetmeliğin 28. Maddesi dördüncü fıkrası (ğ) bendi uyarınca para cezası uygulanmaktadır.

-Gümrük Müdürlüklerinden (özellikle limanlarda) konteyner  ve tank konteynerlere  yüklenen   yurt dışı menşeli malların taşıma evrakı, işaret,etiket, turuncu levha gibi eksiklikleri tespit edilmesi halinde; konteyner/tank konteyner levha ve işaretlemeleri için hem taşıyıcı hem de göndericiye ayrı ayrı olmak üzere söz konusu Yönetmeliğin 5.maddesi beşinci fıkrasına göre; göndericiye 1.000-TL , taşıyıcıya 500.-TL ve taşıt üzerindeki işaretlerde de eksiklik tespit edilmesi durumunda taşıyıcıya ilave 500.-Tl idari para cezası uygulanmaktadır.

Bilgilerinize sunulur.

İlgili bakanlık yazısı için tıklayınız.