Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS)

Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS)18 Nisan 2013 Perşembe 14:39

Tehlikeli atıkların beyan işlemi için verilen sürenin 31.03.2013 tarihi itibariyle sona erdiği, beyanlar için kullanılan web tabanlı "Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS)"nin kullanıma kapatıldığı belirtilmektedir.

İlgi: TOBB'nin 10.04.2013 tarihli ve 0433/8920 sayılı yazısı

İlgi kayıtlı yazıda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilgi yazısında; Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği gereği her yıl yapılması zorunlu olan tehlikeli atıkların beyan işlemi için verilen sürenin 31.03.2013 tarihi itibariyle sona erdiği, beyanlar için kullanılan web tabanlı "Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS)"nin kullanıma kapatıldığı belirtilmektedir.

TABS'ne http://online.cevre.gov.tr adresinden ulaşılmaktadır. Aynı ilgi yazıda, tesislerin bu web tabanlı sistem üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilmek için firma kayıt başvurularını Online olarak yapmalarım müteakip kullanıcı adı ve şifrelerini bulundukları ildeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin onaylamasının ardından alarak, uygulamayı kullanmaya başlayabilecekleri hatırlatılmaktadır. Eğer başvuru elektronik imza ile yapıldıysa kullanıcı adı ve şifrenin tesis tarafından beyan edilen elektronik posta adresine otomatik olarak gönderileceği ifade edilmektedir.

Bakanlık, firma kayıtlarındaki kullanıcı hataları veya sistem kaynaklı bazı sıkıntılar yaşanması nedeniyle tesis yetkililerinden 2012 yılı atık beyanlarının yapılamadığına ilişkin bilgi aldıklarını; bu nedenle firma kayıt sisteminde Bakanlığın Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığınca yürütülmekte olan iyileştirme çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirtmektedir. Bahse konu çalışmanın tamamlanmasını takiben 2012 yılı için gerçekleştirilemeyen tehlikeli atık beyanlarının sonuçlandırılması amacıyla 2013 yılı içerisinde TABS yeniden kullanıma açılacaktır. Yine ilgi yazıda, 31.03.2013 tarihine kadar sistemdeki sıkıntılar nedeniyle tehlikeli atık beyanlarını gerçekleştiremeyen tesislere herhangi bir cezai işlem uygulanmayacağı, sistemin açılmasına ilişkin bilgilendirmenin ileriki bir tarihte kendileri tarafından yapılacağı ifade edilmektedir. Bilgilerinize sunarız.