Tehlikeli Atık Beyan Sistemi

Tehlikeli Atık Beyan Sistemi06 Mayıs 2015 Çarşamba 15:04

Odamıza intikal eden Konya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 27/04/2015 tarih ve 68495568 sayılı yazısında; 14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinin 30.03.2010 tarih ve 25737 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan değişik 9 uncu maddesinin (g) bendinde; atık üreticilerinin ‘Atık beyan formunu her yıl takip eden yılın en geç Mart ayı sonuna kadar bir önceki yıla ait bilgileri içerecek şekilde Bakanlıkça hazırlanan web tabanlı programı kullanarak doldurmak, onaylamak, çıktısını almak ve beş yıl boyunca bir nüshasını saklamakla’ yükümlüdür hükmünün yer aldığı belirtilmektedir.

Yine aynı yazıda; Mart ayı içerisinde başvuru yapıp tehlikeli atık beyan sisteminden kaynaklı olarak beyanını yapamayan ve bu durumu Mayıs sonuna kadar resmi olarak bildiren firmalar için sistemin açılacağı ve beş iş günü içerisinde de firmaların sisteme girerek beyan işlemlerini yapmalarının gerektiği, bu beş iş gününü kapsayan uzatma süresinin bir defaya mahsus olmak üzere Bakanlıkça verildiği ve bu süre içinde online.cevre.org.tr adresinden daha önceden firmalara tahsis edilmiş kullanıcı kodu ve parolanın kullanılarak beyan işleminin tamamlanması, çıktısının alınarak 5 yıl süre ile firmada muhafaza edilmesi gerektiği bildirilmektedir.

Diğer taraftan beyan işlemlerinin süresi içinde tamamlanmaması halinde 5491 sayılı Kanunla değişik 2872 sayılı Çevre Kanununun 20. Maddesi (g) bendi gereği cezai işlem yapılacağı belirtilmiştir.

Üyelerimize önemle duyurulur.