STS / AKILLI (SMART) TAKOGRAF UYGULAMASINA İLİŞKİN DUYURU

STS / AKILLI (SMART) TAKOGRAF UYGULAMASINA İLİŞKİN DUYURU15 Ağustos 2019 Perşembe 15:40

STS / AKILLI (SMART) TAKOGRAF UYGULAMASINA İLİŞKİN DUYURU

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Uluslararası taşımacılıkta takograf uygulaması ile ilgili hususlar, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BM/AEK) tarafından yürütülmekte olan Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşması (AETR) ile düzenlendiği belirtilmektedir.

15 Haziran 2019 tarihi itibariyle AB üyesi ülkeler, AB mecrası içerisinde yapacakları taşımacılıkta, AB mevzuatına (2016/799 ve 165/2014 AB Regülasyonları) göre, akıllı (smart) takograf uygulamasına geçmiş bulunmaktadır ve bu tarih itibariyle AB üyesi ülkelerde tescil edilen araçlarda akıllı takograf şartı aranmaya başlanmıştır. Ancak bu uygulama sadeceAB üyesi ülkelerin sınırları içerisinde tescil edilen araçları ilgilendirmekte olup AB üyesi olmayan, ülkemiz gibi, AETR’ ye taraf ülkelerde tescil edilen araçlar için böyle bir zorunluluk şu an için bulunmamaktadır.

Uluslar arası karayolu taşımacılık operasyonları sırasında akıllı takograf kullanımının, ülkemiz gibi AB üyesi olmayan AETR’ ye taraf ülkeler için hangi tarihte zorunlu hale geleceği ise henüz bilinmemektedir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ nın akıllı (smart) takograf ile ilgili olarak yapmış olduğu  4 Temmuz 2019 tarihli bilgilendirmesine istinaden, ülkemizden AB üyesi devletlere veya AB üyesi devletlerden ülkemize, ülkemiz nakliyecisi tarafından yapılacak uluslar arası taşımacılık işlemlerinde kullanılan ve takograf kullanması gereken araçlarda akıllı takograf kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bir başka deyişle,ülkemizde tescil edilerek, AB üyesi veya AB üyesi olmayan herhangi bir AETR ülkesine taşımacılık yapmakta olan araçların akıllı takograf takma zorunluluğu yoktur.