Seyahat Acentaları Yönetmeliği Hakkında

Seyahat Acentaları Yönetmeliği Hakkında15 Mayıs 2019 Çarşamba 13:13

Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu” ve 05/10/2007 tarih ve 26664 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

1618 Sayılı Kanun ve bağlı yönetmelikler uyarınca tur ve paket organizasyonlarının münhasıran seyahat acentaları tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir.

1618 Sayılı Kanun uyarınca çıkartılan Seyahat Acentaları Yönetmeliğinin 5. Maddesinin (a) fıkrası “Seyahat acentalığı faaliyetleri, kanuna göre kurulmuş seyahat acentalarınca yerine getirilir. Tüketiciye yönelik olarak bir bedel karşılığında seyahat acentalığına münhasır faaliyet olarak tanımlanan hizmetlerin seyahat acentası  olmayan kişi veya kuruluşlar tarafından yapılması yasaktır.” hükmünü içermektedir.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2015/2 sayılı genelgesinde ise “Eğitim kurumları (okullar, üniversiteler vb.), meslek odaları, dernekler, vakıflar, belediyeler ve kamu kuruluşlarının 1618 Sayılı Kanun ve Seyahat Acentaları Yönetmeliğinde tanımlanan tur, paket tur ve transfer kapsamına giren veya münhasır hizmet olarak belirlenen faaliyetlerden herhangi birisini yürütmelerinin mümkün olmadığı, bu tür hizmetlerin yalnızca Bakanlıktan işletme belgeli seyahat acentalarınca yerine getirilebileceği ve belgesiz faaliyeti gerçekleştirenler hakkında cezai işlem uygulanacağı, bu konularda ilgililerin bilgilendirileceği” ifadeleri yer almıştır.

1618 Sayılı Kanunun 29. ve 30. maddeleri gereğince;  işletme belgesi olmaksızın seyahat acentalığı faaliyetinde bulunan işyerleri bulundukları yerin en büyük mülki amirleri tarafından derhal faaliyetten men edilerek, 29. Madde de belirtilen idari soruşturmadan ayrı olarak mülki amir tarafından “Üçbin Türk Lirasından Dokuzbin Türk Lirasına Kadar” idari para cezasına hüküm olunur.

Tüm bu açıklamalar kapsamında 1618 Sayılı Kanun ve Seyahat Acentaları Yönetmeliği kapsamında belirlenmiş olan faaliyetlerin seyahat acentası tarafından yerine getirilmesi gerekmekte olup üyelerimizin konuyla ilgili mağduriyet yaşamamaları için bilgilerinize sunarız.

Detaylı bilgi edinmek isteyen üyelerimiz 1618 Sayılı “Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu” ve 05/10/2007 tarih ve 26664 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Seyahat Acentaları Yönetmeliğini” inceleyebilirler.