RUSYA'YA DÜZENLENEN FORM-A BELGESİ

RUSYA'YA DÜZENLENEN FORM-A BELGESİ21 Eylül 2020 Pazartesi 15:51

Rusya'ya Düzenlenen Form-A Belgesi

Sayın Yetkili;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden (TOBB) odamıza ulaşan bir yazıda, Rus gümrük makamlarının Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A) için belgenin 4 numaralı kutusuna “for non-preferential purposes” ibaresinin yazılmasını istemesi üzerine Ticaret Bakanlığıyla iletişime geçilmesinin talep edildiği bildirilmiştir.

Konuya istinaden T.C. Ticaret Bakanlığının vermiş olduğu cevapta, Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) mevzuatı uyarınca yalnızca “Rusya’ya ithalatı esnasında anti damping vergisine tabi olan tüm eşya için” düzenlenen FORM-A Belgesinin 4 numaralı kutusuna “for non-preferential purposes” ifadesinin yazılmasının yasal bir zorunluk olduğunun belirtildiği ifade edilmiştir.

Buna göre, başta Rusya olmak üzere AEB üyesi ülkelere ithalatı anti damping vergisine tabi eşya için ihracatçı şirket/işletmelerden bu yönde bir talep gelmesi halinde tevsik edici bilgi/belgeler temin edilmek kaydı ile Bakanlık talimatına göre işlem yapılması gerekmektedir.