Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul Ve Esaslarda Değişiklik Hakkında05 Şubat 2021 Cuma 15:15

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden Odamıza gelen, Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü'nün yazısına atfen; Çevre kirliliğinin önlenmesi, çevre duyarlılığı için farkındalık oluşturulması ve kaynakların verimli yönetimi amacıyla "Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar" 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe konulmuştur.

2021 yılında plastik poşetlere yönelik ücretlendirme uygulamalarının Ülkemizin Sıfır Atık Hedefi ile uyumlu bir şekilde devam ettirilmesini sağlamak amacı ile 17 Aralık 2020 tarihinde ilgili sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımı ile çevrimiçi platformda gerçekleştirilen Plastik Poşet Komisyonu toplantısında görüşülen konular da dikkate alınarak 22 Aralık 2020 tarihli ve 274510 sayılı Bakan Oluru ile bahse konu Usul ve Esaslar'da güncelleme yapılmıştır.

Bu güncelleme ile plastik poşet ücretlerinin 2021 yılında da 25 kuruş olarak uygulanması kararı alınmış, ayrıca özellikle açıkta satılan bakliyat, meyve, sebze gibi açık satışı yapılan ürünlerin alımında hijyen şartları gerekçesi için plastik poşet kullanımının özendirilmesi veya teşvik edilmesi riskini kaldırmak ve bu alanlarda kullanılan plastik poşetleri de azaltabilecek tedbirler getirmek adına, açık satılan gıdaların hijyenini sağlamak için satış noktalarında ücretsiz verilen plastik poşetlere alternatif olarak kağıt/karton içerikli torbaların da sunulması zorunluluğu getirilmiştir.

Yine yapılan güncelleme ile satış noktalarında ücretli olarak verilen poşetlerin üzerindeki sıfır atık logosu ve çevreci sloganların kullanılmasına yönelik bir standart getirilmiş olup, ilgili logoya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı web sayfasından (sifiratik.gov.tr) temin edilen haliyle veya/poşet rengine bağlı olarak görünür olması şartıyla tek renk olarak kullanımı sağlanabilecektir. Belirtilen standartların sağlanması için 01/07/2021 tarihine kadar geçiş süreci öngörülmüştür.

Bilgilerinize rica ederiz.

Saygılarımızla,