ÖLÇÜ VE TARTI ALETLERİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ DUYURU

ÖLÇÜ VE TARTI ALETLERİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ DUYURU19 Şubat 2019 Salı 15:15

Ölçü ve tartı aletlerinin periyodik muayene ile damgalarının yapılması için beyanname verme süresi 28 Şubat’ta sona eriyor.

3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunun 21. Maddesi gereğince tüketicilerin korunması amacıyla ölçü ve tartı aleti kullanan kişi ve kurumların denetlenmesi ile ölçü ve tartı aletlerinin kontrol edilmesi görevi Belediyelere aittir.

Doğru ve güvenilir ölçme faaliyetleri; ticari, ahlaki ve sosyal boyutları olan ve sağlanmaması durumunda ticari ilişkileri olumsuz yönde etkileyen bir olgudur. Söz konusu Kanunun 9. Maddesi ilk, periyodik muayene ve stok muayenelerini öngörmektedir.

İlk muayene damgasını taşıdıkları halde satılamayıp, atölye, imali veya satış yerlerinde henüz kullanılmasına ihtiyaç duyulmayan stok halinde bulundurulanlar veya son muayenesinde damgalandığı yıldan başlamak üzere 2 yıllık damga müddetini doldurmuş ölçü aletleri her 2 yılda bir muayene yaptırılarak damgalanması zorunludur.

1-Masa Terazileri
2-Asma Terazi
3-Tek Kollu Kantarlar
4-İbreli Teraziler
5-Çekeri 2000 Kg'a kadar olan basküller(2000 Kg dahil) 6-Akıcı Maddeler Hacim Ölçüleri(Litreler)
7-Kuru daneli maddeler için Hacim Ölçüleri(Şilik vs.) 8-5 Kg'a kadar hassas olmayan Kütle Ölçüleri (Tartılar)
9- Tartım kapasitesi 2000 Kg'a kadar olan (2000 kg dahil okuma, çıktı verebilme veya başka elektronik cihazlarla bağlantılı çalışabilme özelliğine sahip olmayan III. ve IV. sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri)

Kullanan kişi ve kuruluşlar Selçuklu Belediyesi Başkanlığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğüne bağlı Grup Merkezi Ölçüler ve Ayar memurluğuna beyanlarını belirtilen dilekçelerini en geç Şubat ayı sonuna kadar vermeleri gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen süre içerisinde müracaat dilekçesini vermeyen kişi ve kuruluşlara, damga müddetini geçiren ayarı bozuk Ölçü ve Ölçü Aletleri hakkında, 3516 Sayılı Kanunun 15. maddesi yasal işlem yapılacaktır.

Üyelerimizin bilgilerine sunulur.

Saygılarımızla,