Nükleer Santral Yerli Ekipman Üretim Formu

Nükleer Santral Yerli Ekipman Üretim Formu19 Mart 2013 Salı 17:02

Bilindiği gibi Ülkemiz ve Rusya Federasyonu ile imzalanan Akkuyu Nükleer Enerji Santrali Yapımına ilişkin Uluslararası Anlaşmaya göre taraflar, Türk şirketlerinin, Akkuyu Projesinde büyük ölçüde yer almasını öngörmektedir.

Nükleer santrallerin yapımında 550.000 parça kullanılmaktadır. Bu parçalar, ana kategorilerde birleştirildiğinde 3500 kategori oluşmaktadır. Nükleer Santral projelerinin yapımında ise en fazla inşaat, elektrik-elektronik aksam ve mekanik ekipman sektörlerine iş düşüyor.

Nükleer Santrallerin yapımında kullanılan ekipmanlar güvenlikleri yönünden 4 sınıfa ayrılıyor. 1. ve 2. sınıf ekipmanlar ( reaktörler, buhar üreteçleri, ana pompalar) nükleer güvenlik yönünden çok kritik ekipmanlar olup bu ekipmanlar, Dünya Atom Enerjisi Kurumu (International Atomic Energy Agency - IAEA) tarafından onaylı şirketler tarafından üretiliyor. Ülkemizde yerli tedarikçilerin üretebileceği ekipmanlar genelde 4. sınıf kısmen de 3. sınıf güvenlik ekipmanları olarak belirtiliyor.

Projede, inşaat maliyetleri toplam maliyetin % 70'ine kadar ulaşabilmektedir. Santral projesinde 280 adet bina yapılması, 2 milyon metreküp beton ve 500 bin ton çelik konstrüksiyon kullanılması tahmin edilmektedir.Santralin yapımında tercih edilecek sektörlerde yerli tedarikçilerin 6 milyar $ iş yapma kapasitesi olacağı belirtilmektedir. Nükleer Santral Projesi maliyeti çok yüksek bir projedir. Bu nedenle bu projede görev alacak sektörlerin iş hacminin çok yüksek olması beklenmektedir. Santralin yapımında inşaat sektörüne çok büyük iş fırsatı doğmaktadır.

Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Ticaret Odası ve Konya Sanayi Odası nükleer santralin yapımında yerli tedarikçilerin kullandırılmasına ilişkin çalışmalarda öncü olmuş ve bölgemizde bu alanda çalışma yapabilecek tedarikçilerin belirlenmesi konusunda fizibilite yapmaktadır.

Bölgemizde yer alan ve Nükleer Santral için ekteki listede bulunan ürünleri üretebilecek firmalarımızın aşağıdaki linkte yer alan formu doldurması gerekmektedir. Formda, nükleer santralde kullanılan 4. güvenlik düzeyinde yer alan ekipman grupları verilmiş, bu gruplarda üretim yapılan ürünlerin ve kalite standart bilgilerinin girilmesi istenmektedir.

Form için : http://nukleer.mevka.org.tr

Gereğini bilgilerinize sunarız,

Saygılarımızla.

Ek liste için tıklayınız...