Mesleki Eğitim Kanunu Hakkında

Mesleki Eğitim Kanunu Hakkında25 Aralık 2012 Salı 11:44

3008 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında 10 ve daha fazla personel çalıştıran üyelerimizin çalıştırdıkları personel sayısı ile ilgili Mesleki Eğtim Kanunda değişiklikler meydana gelmiştir.

Tüm üyelerimizin dikkatine;

6111 sayılı kanunun 61. Maddesi ile Mesleki ve Teknik Eğitim yapan Yüksek Öğrenim kurumları da Mesleki Eğitim kanuna tabii olmuştur. 3008 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında 10 ve daha fazla personel çalıştıran üyelerimizin çalıştırdıkları personel sayısının %5’inden az, %10’undan fazla olmamak üzere Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumu öğrencilerine beceri eğitimi yaptırmaları ve asgari ücretin üçte biri oranında ücret ödemeleri gerekmektedir.

Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında öğrencilerine ücret ödenmesi gereken mesleki ve teknik eğitim yapan programlar; Adalet, Denizcilik, Sağlık Hizmetleri, Sosyal Bilimler, Teknik Bilimler, Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulları vb. ile açık öğretim, uzaktan eğitim, örgün öğretimdeki tüm lisans programları ile ekte yer alan lisans programları, mesleki ve teknik eğitim yapan programlar olarak belirlenmiştir.

Konuya ilişkin başvuruların, il mesleki eğitim kuruluna ve üniversitelere yapılması gerekmektedir. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun kapsamındaki yükümlülükleri yerine getirmeyen işveren, işveren vekili ve yöneticilerine Mahalli Mülki Amir tarafından öncelikle ihtar cezası verilir. İhtarın tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerden kanunun 9, 10, 25, 26, 28. Maddelerine aykırı davrananlara 600 TL, 12, 13, 14, 15, 17, 20, 22. ve 30. Maddelerine aykırı davrananlar ile sözleşmeyi tek taraflı ve haksız yere fes eden işletmelere 400 TL idari para cezası verilir. Kanuna aykırı fiilin tekrarı halinde bu cezalar iki katına çıkarılır. Fiilin sürmesi halinde ise meslekten geçici men cezası verilir.

Tüm bu nedenlerle 10 ve daha fazla işçi çalıştıran işletmelerimizin 3308 sayılı kanun kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve en geç öğretim yılı başlangıcına kadar İl Mesleki Eğitim Kuruluna ve Üniversitelere kanunen çalıştırmaları gereken stajyer sayılarını bildirmeleri önemle rica olunur.

EK 1: 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu
EK 2: Lisans Programları