Lojistik (konteyner) alanında yaşanan sorunlar

Lojistik (konteyner) alanında yaşanan sorunlar21 Haziran 2017 Çarşamba 13:13

Deniz aşırı ticaret yapan üyelerimizin malumu olduğu üzere ihracatları için yakın tarihli konteyner bulamama veya bulunsa bile navlun ücretlerinin çok yüksek çıkması gibi sorunlarla karşılaşmaktadırlar.

Ekonomi Bakanlığı sorunun kaynağı ve çözüm yolu hakkında çeşitli kurum ve kuruluşlarla bir dizi toplantı yapmaktadır. Yapılan toplantılarda edinilen bilgiye göre öncelikle sorunun sadece Türkiye de yaşanan bir durum olmadığı sorunun küresel ticarette yaşanan bir sorun olduğu belirtilmektedir.

Geçmiş yıllarda Türkiye ye yaklaşık 30 armatör firması hizmet verirken bu sayı şu an 14 armatöre kadar düşmüş durumda. Armatör sayılarında yaşanan düşüşe ek bir de taleplerin artması armatör firmalarının ihracatçıların taleplerine cevap veremez duruma gelmiştir.

Ayrıca Armatörlerin neredeyse tamamı geçen yıl zarar gösterdikleri, Uzak doğu için “Çin Yılbaşısı” nedeniyle fiyat artışı olacağı. Dünya’nın en önemli konteyner armatörlerinden olan Hanjin Shipping 89 gemisi ile Dünya üzerindeki konteyner yüklerinin yüzde 2,9 unu taşıyan şirketin iflas etmesi. Yine aynı şekilde dünyanın en büyük 14. konteyner armatörü olarak başka bir uzak doğulu firmanın iflas söylentilerine karışması piyasaları olumsuz etkilemiştir. Bunlara ek olarak fiyatların dönemsel ve bölgesel olarak değişiklik arz etmesi.

Tüm bu ve buna benzer sebeplerden dolayı deniz taşıması yapan armatörler gün sonunda zarar etmemek ve kar etmek amacıyla şirket politikalarını ona göre düzenlemeye başlamışlar ve önümüzdeki dönemde fiyatlar konusunda daha katı olmaları beklenmektedir. Daha önceleri armatörler 6 aylık fiyat teklifi verirken şimdi artık aylık veya 15 günlük fiyat teklifi vermektedirler.

Sonuç olarak yaşanan krizin özellikle konteyner bulunamaması olayı Temmuz-Ağustos gibi krizin aşılacağı ancak fiyatların aşağıya inmeyeceği tahmin edilmektedir. Ekonomi Bakanlığı yapılan toplantılardan sonra yaşanan krizin ülke ekonomisine ve ihracatçı firmalara en az zarar verecek şekilde atlatılması hususunda çalışma başlattığı belirtilmektedir.

Deniz taşımasında yaşanan sorunların aşılıncaya ve Bakanlık çözüm buluncaya kadar üyelerimizin bu süreçte yapacakları iş görüşmelerinde ve fiyat tekliflerinde navlun fiyatı vermemeleri veya verilecekse de tekliflerinin süresi çok kısa tutmaları ve en son anlaşma yapılırken navlun fiyatlarının tekrar teyit etmeleri menfaatlerine olacaktır.