KURULUŞ TESCİLİNDE İSTENECEK EVRAKLAR

KURULUŞ İŞLEMLERİNDE MERSİS ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPILACAK, MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜN ONAYINDAN SONRA TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜĞÜ'NE ONAYLATTIRILACAK.

1. Ticaret Sicili Müdürlüğü'ne hitaben Dilekçe

2. MERSİS başvurusu dikkate alınarak hazırlanmış olan gerçek kişiye ait Tescil Talepnamesi ve varsa ticari işletmeyi temsile yetkili kılınan kişi/kişilere ait Tescil Talepnamesi. (Ticaret Sicili Müdürlüğü’nden onaylı 2 Adet)

3. Vergi levhası fotokopisi  (2 Adet)

4. Birden fazla iştigal konusu olması durumunda Vergi Dairesi’nden alınmış olan tüm iştigal konularını gösterir Mükellefiyet Durum Yazısı (2 Adet)

5. Gerçek kişiler için Oda Sicil Müdürlüğü’ne verilmek üzere Oda Kayıt Beyannamesi (1 Adet)

6. Eczacılar için Eczacılar Odasına Kayıtlı olduğuna dair belge (1 Adet asıl 1 adet fotokopi)

ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Son düzenleme ile artık kişinin ayırt etme gücünün bulunmadığı konusunda tereddütte kalınırsa, kişinin okur-yazar olmaması ve ya Türkçe bilmemesi, sağır, dilsiz ve görme engelli olması durumunda şirket sözleşmesi ve imza beyannamesi müdürlüğümüzce tasdik edilecektir. Bu kapsamda

1. Kişinin ayırt etme gücünün bulunmadığı konusunda tereddüt te kalınırsa yetkili makamlardan şahsın ayırt etme gücünü haiz olduğuna ilişkin belge istenecektir.

2. Kişinin okur-yazar olmaması durumunda; 2 tanık ile birlikte mühür veya bir alet yada parmak izi kullanmak suretiyle imza alınarak evraklar hazırlanacaktır.

3. Kişinin Türkçe bilmemesi durumunda; bir tercüman eşliğinde imza alınarak evraklar hazırlanacaktır.

4. Kişinin Sağır, dilsiz ve görme engelli olması durumda;

Sağır ve dilsizler bakımından işaret dilinden anlayan bir tercüman

Görme engelliler için iki tanık ile beraber

Ticaret Sicili Müdürlüğü'ne getirilmesi gerekmektedir.

Bir ticari işletmeyi kısmen dahi olsa kendi adına işleten kimseye tacir denir. (TTK m.12)

Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan ad ve soyadından meydana gelir. Ad ve soyadına T.T.K.’nun 46. maddesine uygun ekler yapılabilir. Unvanda; ortaklık bulunduğu izlenimini yaratacak çoğul ekler, başka kişilerin adları kullanılmamalıdır.

TTK MADDE 46-

(1) Tacirin kimliği, işletmesinin genişliği, önemi ve finansal durumu hakkında, üçüncü kişilerde yanlış bir görüşün oluşmasına sebep olacak nitelikte bulunmamak, gerçeğe ve kamu düzenine aykırı olmamak şartıyla; her ticaret unvanına, işletmenin özelliklerini belirten veya unvanda yer alan kişilerin kimliklerini gösteren ya da hayalî adlardan ibaret olan ekler yapılabilir.

(2) Tek başlarına ticaret yapan gerçek kişiler ticaret unvanlarına bir şirketin var olduğu izlenimini uyandıracak ekler yapamazlar.

(3) “Türk”, “Türkiye”, “Cumhuriyet” ve “Millî” kelimeleri bir ticaret unvanına ancak Bakanlar Kurulu kararıyla konabilir.

İşletme sahibinin velayet veya vesayet altında bulunması veyahut kendisine bir yasal danışman atanmış olması gibi ehliyeti ilgilendiren hallerde bu durum ve veli, vasi veya yasal danışmanın kimler olduğu tescil edilir. Bu durumların sonradan meydana gelmesi halinde de aynı hüküm uygulanır.