BASIN ODASI

KTO Başkanı Selçuk Öztürk ekonomi gündemini değerlendirdi

KTO Başkanı Selçuk Öztürk ekonomi gündemini değerlendirdi03 Ekim 2012 Çarşamba 14:20

Sayı    : 2012/079
Konu  : KTO Meclis Toplantısı

BASIN BÜLTENİ

- KTO Başkanı Selçuk Öztürk ekonomi gündemini değerlendirdi

KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Odası’nın Eylül ayı Meclis toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi. Türkiye ekonomisinde son günlerde gündeme gelen gaz-fren tartışmasına değinen Başkan Öztürk, dünyada yaşanılan durgunluğu fırsata çevirmek amacıyla daha fazla ekonomik büyümenin gerektiğini söyledi. Öztürk, ekonomideki durgunluğun 2013’ün ikinci yarısına kadar süreceğini belirterek bu dönemde işadamlarının süreci dikkatli takip etmeleri gerektiğini ifade etti.

Konya Ticaret Odası Eylül ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda gündemdeki ekonomik ve sosyal konuları değerlendiren KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “Başta AB ülkelerinde devam eden borç krizi ve küresel ekonomide yaşanan daralma nedeniyle, Türkiye’nin 2012 ekonomik büyüme hedefi 2011 yılına oranla düşük kalmıştır. Yüzde 4 olarak öngörülen 2012 büyümesinin 3,5 civarına gerçekleşeceğini düşünmekteyiz. Diğer taraftan 2011 yılında verdiğimiz cari açığa önlem olarak, Türkiye ekonomisi, ekonomik büyüme ve cari açık arasında tercih noktasına gelmiştir. Bu kapsamda sıkı bir maliye politikası ile ekonominin yumuşak iniş sürecine girmesi planlanmıştır. Bu gelişmeler çerçevesinde ekonomimizin durgunluğa girdiğini görmekteyiz. Bu durgunluk ekonomi yönetimini de iki ayrı kutba ayırmış durumdadır. Bir tarafta herhangi bir kazaya yol açmamak için dünyada risklerin olduğu bir dönemde kontrollü büyümenin devam etmesi, diğer tarafta büyümenin frenlenmemesi yönünde görüşler ortaya çıkmıştır. Bizler özel sektör olarak cari açığı kapatmak için büyümeyi yavaşlatmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Daha fazla üretimin önünün açılması gerekmektedir. Türkiye ekonomisinde durum Avrupa'ya kıyasla daha iyi olsa da kalıcı sorunlarımızın çözümü için daha yüksek oranlarda büyümeyi gerçekleştirmeliyiz. Yüzde %3,5 - 4’lük büyüme Türkiye’nin ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümü için yeterli değildir. Bu dönemde dünya ülkeleri ile aramızdaki gelir farkını kapatabilmemiz açısından daha fazla büyümeyi gerçekleştirmeliyiz. Dünyada yaşanılan durgunluğu fırsata çevirmeliyiz” dedi.

Ekonomideki durgunluğun 2013’ün ikinci yarısına kadar devam edeceğini öngördüklerini belirten Öztürk, “Durgunluğun bir müddet daha devam edeceğini görmekteyiz. 2013 ikinci yarısına kadar piyasalardaki nakit sıkışıklığının ortaya çıkardığı tedirginlik devam edecektir. Bütçe açığını kapatmak için getirilen vergi zamları da üretici ve tüketiciyi tedirgin etmektedir. Bu noktada firmalarımızın süreci dikkatli takip etmeleri gerekmektedir. Kısa yerine uzun vadeli planlar yaparak sıkıntıyı aşabiliriz. Bu dönemde döviz kurunda dalgalanma olmayacağı için ihracat yapan firmalarımız da daha fazla ihracata yönelmeleri gerekmektedir” şeklinde konuştu.

kto_eylulmeclis-(1).jpg

kto_eylulmeclis-(2).jpg