Konya Yatırım Destek Ofisi

Konya Yatırım Destek Ofisi16 Aralık 2011 Cuma 12:00

KONYA YATIRIM DESTEK OFİSİ

25 Ocak 2006 tarih ve 5449 sayılı kanun ile Kalkınma Ajansları’nın kuruluşu gerçekleşmişti. Aynı kanun, yatırım ve destek noktasında hizmet sunacak bir yapıyı da tesis etmiştir. Ajanslar Türkiye’de 81 ili kapsayacak şekilde 26 adettir. Buna karşın, her ilde bir adet “Yatırım Destek Ofisi (YDO)” kurulmuştur.

“Özel kesimdeki yatırımcıların, kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yetki alanına giren izin ve ruhsat işlemleri ile diğer idarî iş ve işlemlerini tek elden takip ve koordine etmek, yatırımları izlemek, yatırımcıya bilgi vermek ve yol göstermek, yatırım başvurular hakkında ön inceleme yapmak” bu ofislerin belli başlı görevleri arasındadır.*

Bu ofisler, sadece izin ve ruhsat işlemlerini izleme ve yürütme görevleri ile sınırlı kalmayıp, gün geçtikçe yeni misyonları ve görevleri de üstlenmektedir.

Mevlana Kalkınma Ajansı bünyesinde Konya ve Karaman illerinde faaliyet gösteren 2 Yatırım Destek Ofisi bulunmaktadır.

Mevlana Kalkınma Ajansı, mevcut pazarını genişletmek ve rekabet gücünü artırmak amacıyla Konya’ya yatırım yapacak olan yatırımcılar için özellikle Yatırım destek Ofisi aracılığıyla destek sağlamaktadır. Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) bünyesindeki “Konya Yatırım Destek Ofisi' 23 Eylül 2009’dan beri faaliyet göstermektedir.

Konya Yatırım Destek Ofisi:

• Konya'da özel kesimdeki yatırımcıların kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yetki alanına giren izin ve ruhsat işlemleri ile diğer idarî iş ve işlemlerini ilgili mevzuatta belirtilen süre içerisinde, ilgili mevzuatta bir süre belirtilmemişse öncelikle ve ivedilikle sonuçlandırmak üzere yönetim kurulu adına tek elden takip ve koordine etmek, yatırımları izlemek,
  • İlgili mevzuattaki başvuru koşulları ve istenen belgeler doğrultusunda yatırımcıya bilgi vermek ve yol göstermek, görevlerini yerine getirmektedir.

Konya Yatırım Destek Ofisi, bölgenin tanıtımı ve yatırımcıları bilgilendirme konuları üzerinde çalışmalar yürütmektedir. Sadece yerel ve yerli sermaye/yatırımla ilgili olmayıp yabancı yatırımcılar konusunu da çalışmalar yürüten bu ofiste yatırımcılara sunulan hizmetler tamamen ücretsizdir. İş ve yatırım imkânlarının, ilgili kuruluşlarla işbirliği halinde ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını yapmak veya yaptırmak ile Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ve ilgili diğer kuruluşlarla işbirliği halinde yatırım destek ve tanıtım stratejisini belirlemek ve uygulamak ise Mevlana Kalkınma Ajansı’nın Yatırım Destek Ofisleri’ne verdiği diğer görevlerden bazıları arasındadır.

Burada görev alan uzmanlar, yatırımları izlemek, yatırımcıya bilgi vermek ve yol göstermek, yatırım başvuruları hakkında ön inceleme gibi işlemlerin tamamını, üstlenmektedir. Yatırım ofisinin temel amacı, yatırım yapmak isteyen sanayici, iş adamı ya da bu işe yeni başlayacak girişimciyi daha işin başında, başvuru, izin, ruhsat gibi her türlü yorucu prosedürlerden uzak tutmak, yatırımcının, sadece işine odaklanmasını sağlamaktır.

Çeşitli kurum ve kuruluşlar ile bazı plan ve programlarda Kalkınma Ajanslarına yönelik olarak ifade edilen bazı görevlerin Yatırım Destek Ofislerini ilgilendirdiği de görülmektedir. Örneğin Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın görevleri arasında ulusal ve uluslararası yatırım destek, tanıtım faaliyetlerinin yanı sıra yatırım izin ve onay işlemler konusunda Kalkınma Ajansları ile işbirliği, koordineli çalışma ve destek vermekten söz edilmiştir.

Yine Orta Vadeli Program (2012-2014) içerisinde Yatırım Destek Ofislerinin “tek durak ofis” işlevlerini güçlendirecek düzenleme yapılacağından söz edilmektedir. 2012 yılı programının uygulanması ile ilgili Bakanlar Kurulu kararında ise yatırım destek ve tanıtım gibi temel rekabet ve kalkınma politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasında Kalkınma Ajanslarının rol ve işlevlerinin belirginleştirileceğinden bahsedilmiştir.

Konya Yatırım Destek Ofisi’ne bugüne kadar izin ve ruhsat işlemleri için henüz resmi olarak bir başvuru yapılmamıştır. Bunun temel nedeni Kalkınma Ajansları gibi bu ofislerin de bölge için yeni kurumlar olması ve girişimcilerin ofisin varlığından haberdar olmamasıdır. Bu nedenle de Yatırım Ofisinin kısa vadede hedefi, ofisi ve sağladığı hizmeti tanıtabilmektir

Yerel düzeyde kurulmuş olan bu yapıların misyonun daha iyi anlaşılacağını, işlevsellik ve etkinliğinin daha fazla artması ve yatırımcıların bu gibi kurumlardan daha fazla istifade etmesi için tanıtımının çok daha iyi yapılması gerekmektedir.