BASIN ODASI

Konya Tarım Fuarı Açıldı

Konya Tarım Fuarı Açıldı27 Mayıs 2014 Salı 18:15

Konya Ticaret Odası'nın yeni Uluslararası Fuar Merkezi'nde 66 bin m² kapalı, 20 bin m² açık alanda düzenlenen Konya Tarım Fuarı'nın açılışı Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılımıyla gerçekleştirildi.

fuar1.jpg

Konya Ticaret Odası'nın yeni  Uluslararası Fuar Merkezi'nde 66 bin m² kapalı, 20 bin m² açık alanda düzenlenen Konya Tarım Fuarı'nın açılışı Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılımıylagerçekleştirildi.

fuar2.JPG

Açılışta konuşan Konya Ticaret Odası başkanı Selçuk Öztürk şu ifadeleri kullandı:

"Konya Ticaret Odası olarak şehrimizi bir ticaret merkezi haline getirmek için Konya’ya kazandırdığımız fuar alanımızda her yıl büyük oranda artan ziyaretçi sayısıyla düzenlediğimiz fuarlar bölge ve ülke ekonomimize büyük katkı sağlamaktadır. 2003 yılında ilk düzenlenen tarım fuarında 18 bin ziyaretçiyi ağırlayan fuarımıza geçen süre içerisinde yurt içinden ve yurt dışından katılarak Türkiye’nin en büyük tarım fuarını şehrimize kazandıran firma temsilcilerimize ve misafirlerimize gösterdikleri ilgi nedeniyle teşekkür ediyorum.

fuar3.jpg

6 adet fuar teşhir holüne sahip olan merkezimizde 66 bin m² kapalı teşhir alanı ve 20 bin m² açık teşhir alanında gerçekleştirilecek Konya Tarım Fuarı’na bu sene, yurt içinden ve yurt dışından katılan 358 firma 978 markayla katılacak. Fuarımıza 50 ülkeden 200 binin üzerinde ziyaretçi bekliyoruz. Konya’nın en fazla ziyaretçi çeken etkinliği olan Tarım Fuarı’nın Konya ekonomisine katkısı 30 milyon TL’dir. Bu rakamlar fuarımızın ne denli büyük bir fuar olduğunu göstermektedir.

fuar4-001.jpg

Ülkemizin son on iki yılda gösterdiği ekonomik büyüme başarısı ile başta bulunduğu coğrafya olmak üzere tüm dünyada siyasi gücü de artmıştır. Ülkemizin bu gücü yurt içerisinde güven ve istikrar ortamını da beraberinde getirmiştir. Bu olumlu gelişmeler en büyük ihtiyacımız olan Anadolu ekonomisinin ülke ekonomisine katkısının da artırmasını sağlamıştır.

Fakat geçtiğimiz yıl bugünlerde başlayarak yaklaşık bir yıllık sürede; ekonomimize, oluşturduğumuz güven ve istikrar ortamına ve yükselen Anadolu ekonomisine zarar vermeye yönelik hadiselere şahit olduk.

Konya olarak biz bu dönemde ülkemize olan inancımızı ve çalışma azmimizi kaybetmedik. 2013’te Konyalı işletmeler yatırım yaptı, üretim yaptı, ihracat yaptı, istihdam sağladı.

İçinde bulunduğumuz bu fuar alanının Türkiye ve Anadolu ekonomisine kastedenlere en güzel cevap olduğunu düşünüyoruz. Geçtiğimiz yılın Mart ayında 2014 tarım fuarını 6 holde yapacağımızı söz vermiştik. Bu sözümüzü yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Konya olarak hedef koymaya hedefleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Şehrimizin bu gelişimine hükümetimizin ve yerel yönetimlerimizin destek vermesi bizleri daha da motive etmektedir.

Şimdi bir hedefimiz daha var. 2023’te Konya’yı Türkiye’nin fuarcılık merkezi yapacağız. Sanayinin İstanbul’dan Anadolu’ya yayılması nasıl bir zorunluluksa fuarcılığın da 2023’te Anadolu’ya yayılması zorunluluktur.

Fuar Merkezimizin bulunduğu 5 km²’lik alanda; otobüs terminali ve havaalanı bulunmaktadır. Ankara, Adana, Aksaray çevre yollarının kavşağında bulunan merkezimiz Türkiye’nin en iyi lojistiğine sahip fuar merkezi olacaktır. Diğer taraftan bu bölge Fuar Merkezi, Organize Sanayi Bölgesi ve Lojistik Merkez ile dünyanın sayılı bir ticaret merkezi olacaktır. Fuar merkezimiz ayrıca hafif raylı sistemle şehir merkezine bağlanacaktır.

Bu özellikleri ile 2023’ün fuarcılık merkezinin Konya olacağını söylemek bir hayal değil çok rahatlıkla gerçekleştirilecek bir hedeftir.

Fuar alanımızın yapımı ile ilgili bazı tarihleri sizlerle paylaşmak istiyorum:

19 Mayıs 2013 tarihinde Yönetim Kurulu seçimlerimizi gerçekleştirdik.

20 Mayıs 2013 tarihinde Yönetim Kurulu toplantımızda oluşturduğumuz Komisyonla Yeni Fuar Merkezi projemizi başlattık.

30 Temmuz 2013 tarihinde Komisyonumuz yeterlilik alan firmalarla ihaleyi sonuçlandırdı.

12 Eylül 2013 tarihinde ihaleyi alan firma ile sözleşme imzaladık.

1 Ekim 2013 tarihinde inşaata başladık.

7 ay gibi kısa sürede inşaatımızı tamamlayarak söz verdiğimiz gibi Konya Tarım Fuarı’nı 6 holde gerçekleştiriyoruz.

Bu vesile ile teşekkürü borç bildiğim kişi ve kurumların isimlerini zikretmek istiyorum. En başta rızkını bizimle paylaşarak fuar merkezimizin gerçek sahibi olan tüm üyelerimize teşekkür ediyorum. Oda Meclisimize ve Yönetim Kurulumuza desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Hasan Hüseyin Karapınar, Fahrettin Doğru, Murat Çankırlı, Ramazan Özkaya, Ali Çınar, Mehmet Dolular, İlhan İmamoğlu, Eyüphan Ünal, Mehmet Celalettin Ercan, Lütfi Can Başaran, Cem Horasan, Hilmi Sevim, Ayhan Yıldız ve Mehmet Uzbaş’tan oluşan Fuar Merkezi Yapım Komisyonumuz gecesini gündüzüne katıp çalışarak bugün burada tarım fuarı düzenlenmesinde en büyük paya sahiptir. Arkadaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek’e de huzurlarınızda özel bir teşekkür etmek istiyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımızın fuar alanımızın arsasının alımında emeği bulunmaktadır. Geçtiğimiz tarım fuarı öncesinde de otopark yapımında ve alt yapı anlamında çalışmalarda bulundular. Büyükşehir Belediyemizin bugüne kadar verdiği destekler yeni projemiz için bizi cesaretlendirmiştir. Başkanımıza tüm destekleri için teşekkür ediyorum. Fuar alanımızın çevre düzenlemeleri, alt yapısı ve çevre yolu bağlantılarının sağlanmasında gösterdikleri çalışmalar Fuar Merkezi’ni tüm Konya’nın sahiplendiğini göstermiştir."

fuar5.JPG

fuar6.JPG