BASIN ODASI

Konya Perakende Güven Enkesi Şubat 2012

02 Mart 2012 Cuma 14:25

TÜRKİYE’NİN İLK YEREL ENDEKSİ: KOPE

Konya Ticaret Odası (KTO) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya Perakende Güven Endeksi Anketi (KOPE) Türkiye’nin, yerel düzeyde perakende sektöründeki eğilimleri ölçen ilk gösterge oldu. KOPE ile Konya’da faaliyet gösteren perakendecilerin nabzı tutulacak ve perakende sektöründeki gelişmeler izlenebilecek. Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) ile Konya’daki perakende sektörünün Türkiye ve Avrupa Birliği üye ülkeleri ile karşılaştırılması mümkün hale gelecektir.

Konya’nın Perakendesi Artık Gözlem Altında

Mayıs 2008’den bu yana Konya’nın da aralarında olduğu 32 ildeki 500 perakendeci ile gerçekleştirilen TEPAV Perakende Anketi (TEPE) artık Konya özelinde de gerçekleştirilecek.

Konya Ticaret Odası (KTO) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya Perakende Anketi kapsamında Konya’nın merkez ilçeleri olan Karatay, Meram ve Selçuklu’da yiyecek, içecek ve tütün ürünleri, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar, BYS mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri, motorlu taşıtlar, birden fazla çeşit türde ürün satan büyük mağazalar ve diğer sektörlerde faaliyet gösteren 300 perakendeci ile her ay yüz yüze anketler yapılacaktır. Bu kapsamda perakendeciler ile ilk görüşme Şubat ayı içinde yapıldı.

KOPE sonuçları her ayın 2. iş günü Konya Ticaret Odası tarafından kamuoyuna açıklanacaktır.

Perakende Güven Endeksi Nasıl Hesaplanıyor

Perakende Güven Endeksi; ankette yer alan “Geçtiğimiz üç ayda işlerinizin gelişimi ne yönde oldu?”, “Mevcut stoklarınızın düzeyi hakkında ne düşünüyorsunuz?” ve “Satışlarınızın önümüzdeki üç ayda ne yönde değişeceğini düşünüyorsunuz?” sorularına verilen yanıtların balanslarının ortalaması alınarak hesaplanmaktadır. Balans değeri, sorulara olumlu cevap verenler ile olumsuz cevap verenlerin farkı alınarak hesaplanmaktadır.

Konya, Şubat’ta Türkiye’den Daha İyi Performans Gösterdi

Şubat ayında Konya Perakende Güven Endeksi 0,6 değerini alırken TEPAV Perakende Güven Endeksi -3,6 değerini aldı. Böylelikle KOPE, hesaplandığı ilk ayda TEPE’den daha yüksek bir değer aldı.

Konya’da perakende sektöründe en iyi performansı birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar alt sektörü sergilerken en olumsuz performansı ise motorlu taşıtlar alt sektörü sergiledi.

Konya ve Türkiye, Perakende Anketi soruları bazında karşılaştırıldığında (balans değerlerine bakıldığında), Konya’nın daha olumlu bir durumda olduğu görünmektedir.

Sorular

Konya (KOPE)

Türkiye (TEPE)

Geçtiğimiz üç ayda işlerinizin gelişimi ne yönde oldu?

-45,3

-49,4

Mevcut stoklarınızın düzeyi hakkında ne düşünüyorsunuz?

8,7

16,0

Tedarikçilere verdiğiniz siparişlerin önümüzdeki üç ayda ne yönde değişeceğini düşünüyorsunuz?

21,3

11,3

Satışlarınızın önümüzdeki üç ayda ne yönde değişeceğini düşünüyorsunuz?

38,3

22,7

İstihdam ettiğiniz personel sayısının önümüzdeki üç ayda ne yönde değişeceğini düşünüyorsunuz?

20,0

4,5

Satış fiyatlarınızın önümüzdeki üç ayda ne yönde değişeceğini düşünüyorsunuz?

13,0

16,8

İşleriniz geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl nasıl gelişti?

-19,7

-36,6

Mağaza sayınızın önümüzdeki 12 ayda nasıl değişmesini bekliyorsunuz?

20,3

3,1

TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) hakkında

Avrupa ekonomilerindeki gelişmelerin karşılaştırılabilir bir şekilde izlenebilmesi, bölge ülkeleri arasındaki entegrasyon düzeyi dikkate alındığında, etkili ekonomi politikalarının tasarımı için son derece önemlidir. Bundan dolayı, Avrupa Komisyonu Ekonomik ve Finansal İşler Direktörlüğü bünyesinde yürütülmekte olan “Avrupa Birliği İş Dünyası ve Tüketici Anketleri Ortak Uyumlaştırılmış Programı böyle bir karşılaştırmayı mümkün kılmak amacıyla, 27 Avrupa Birliği üyesi ülkede perakende sektöründeki gelişmeleri izlemek üzere başlatılmıştır. AB üyesi ülkelerin tümünde yürütülmekte olan program daha sonra Türkiye’nin de aralarında bulunduğu aday ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Programın, Türkiye’deki perakende sektöründeki gelişmeleri izlemeyi amaçlayan aşaması, TEPAV tarafından gerçekleştirilmektedir.

TEPAV Perakende Anketi, Mayıs 2008’den bu yana her ay 32 ilde 500 perakendeci ile yüz yüze görüşülerek yapılıyor. Perakendecilere geçmiş döneme, mevcut durum ve gelecek döneme ilişkin beklentiler soruluyor.

Türkiye’nin en kapsamlı perakende sektörü anketi olan TEPAV Perakende Anketi'nin sonuçları, Aralık 2009’dan itibaren her ayın 2. iş günü TEPAV’ın internet sayfasında ve CNBC-e canlı yayını ile kamuoyuna açıklanmaktadır. Nisan 2011'den itibaren TEPE verileri mevsimsellikten arındırılmış ve arındırılmamış seriler olarak açılanmaktadır.

Konya Şubat ayı için istihdam izleme bülteni için lütfen buraya tıklayınız.