KONYA KADIN GİRİŞİMCİ MASASI

Konya Kadın Girişimci Masası (KAGİM), Konya Ticaret Odası tarafından  Sivil Toplum Diyaloğu - AB-Türk Odaları Forumu AB-Türkiye Odaları Ortaklık Hibe Programı çerçevesinde KTO Etüd-Araştırma Servisi bünyesinde kurulmuş ve 15 Haziran 2009 tarihinde resmen faaliyete geçmiştir.
Konya Kadın Girişimci Masasının (KAGİM) Misyonu;
Konya bölgesinde çalışan kadınlara sorunlarını çözebilmeleri için yol gösteren, kendi işini yapan başarılı kadınları teşvik eden, girişimci olmak isteyen kadınların iş kurmalarını kolaylaştıran ve genel olarak kadın girişimciliğini etkili ve nitelikli bir şekilde destekleyen ve ayrıca ulusal düzeyde bu alanda etkili bir hizmet sağlayıcı modeli oluşturan bir İş Geliştirme ve Destek Masası olmaktır.
Pratikte bu amaca erişebilmek için Masanın faaliyetleri şu konularda etkili olacaktır:

• Kadınların girişimci olma sürecini kolaylaştırmak için onların girişimcilik anlayışının ve yeteneklerinin geliştirilmesi
  • Girişimci olmak isteyen kadınların iş kurmalarının teşvik edilmesi,
  • Kadın girişimci sayısının artırılması.

KAGİM’in iki hedef kitlesi bulunmaktadır.

1. Girişimci Olmak İsteyen Kadınlar: Kafasında en azından bir iş fikri bulunan ve bunu uygulamaya geçirerek kendi işlerini kurmaya kararlı olan kadınlar.
  2. Mevcut Girişimci Kadınlar: Konya’da hali hazırda kendi işini yürüten kadın firma sahiplerinden işlerini geliştirme konusunda kişisel ve mesleki desteğe ihtiyacı olanlar.

KAGİM’in ilk hedef grubu girişimci olmak isteyen kadınlardır. Girişimci olmak isteyen kadınların en azından ham bir iş fikriyle bize başvurması istenmiştir. Bugüne kadar Konya Kadın Girişimci Masası’na iş kurma amacıyla eğitim, bilgilendirme ve danışmanlık desteği almak amacıyla başvuran girişimci olmak isteyen kadınların sayısı 142’ye ulaşmıştır.
Bu kadınların 76 tanesi KAGİM bugüne kadar 3 kez düzenlediği “İş Fikrimi Nasıl Hayata Geçirebilirim” eğitimlerine katılmıştır. İlk eğitimimize 28, ikinci eğitimize 22, üçüncü eğitimimize ise 26 girişimci olmak isteyen kadın katılmıştır.  Bu eğitimlerde kadınlara iş kurmak istedikleri iş fikirlerinin olgunlaştırılması, kadınların iş kurmadan önce yapmaları gereken araştırmalar ve Pazar araştırmasını nasıl yapacakları, müşteri analizi, rakip analizi, maliyet analizi ve son olarak da iş planlarını nasıl hazırlayacakları konularında uygulamalı eğitim verilmiştir. Eğitimler sonunda katılımcılara Konya Ticaret Odası tarafından onaylanan katılım sertifikaları verilmiştir.
Eğitimler sonrasında KAGİM, Destek Masasına başvuran kadınlara danışmanlık ve bilgilendirme hizmeti  sunulmaktadır. Bu çerçevede KAGİM Destek Masası, kadınlara iş kurma ve işlerini sürdürme süreçlerinde ihtiyaç duydukları konularda destek sağlamakta ve karşılaştıkları güçlüklerle nasıl başa çıkabilecekleri konusunda yol gösterici olmaya çalışmaktadır. Bu çerçevede Destek Masası'na başvuran kadınların öncelikle sorunları dinlenerek desteğe ihtiyaç duydukları alan belirlenmekte ve daha sonra kadınlarla birlikte bu sorunlara çözüm yolları araştırılmaktadır. Bu görüşmelerde hazırlanan anketler kullanılmıştır.
Diğer hedef grubumuz ise girişimci olan ancak işlerini yürütürken çeşitli desteklere ihtiyacı olan kadınlardır. KAGİM ticari performanslarını geliştirmek amacıyla, bu gruba ihtiyaç duydukları alanlarda eğitim ve bilgilendirme hizmeti vermekte ve iş ağlarına yönlendirmektedir. Bugün Konya Kadın Girişimci Masası’nın veri tabanına kayıtlı toplam 93 girişimci kadın bulunmaktadır.
Girişimci olan kadınlara yönelik Ekim ayında “Kriz Döneminde Nasıl Ayakta Kalabilirim?” başlıklı bir eğitim programı gerçekleştirilmiştir. Bu eğitime toplam 26 girişimci kadın katılmıştır. Bu eğitimin sabah oturumlarında  girişimci olan kadınlara küresel krizin nasıl ortaya çıktığı, şirketleri ve müşteri davranışlarını nasıl etkilediği, krizi fırsata çevirmenin yolları ve girişimcilerin işlerini yürütürken karşılaştıkları yasal ve mali zorlukların neler olduğu ve nelere dikkat etmeleri gerektiği KAGİM uzmanları tarafından anlatılmış; öğleden sonraki oturumlarda ise örnek olay çalışması yapılmış ve iki misafir konuşmacı davet edilmiştir. Bu çerçevede Krizde Ayakta Kalabilmiş Bir Girişimci Kadın ile Krizi Fırsata Çevirmiş Bir Girişimci Kadının Başarı Hikayeleri ve tecrübeleri girişici olan kadınlara kendileri tarafından aktarılmıştır. Bu seminerler kadınların kriz ortamlarında ne yapmaları ve ne yapmamaları gerektiğini anlamaları açısından çok faydalı olmuştur.
Girişimci kadınlara özellikle fuarlara katılım noktasında destek olunmaya çalışılmaktadır. Bu çerçevede girişimci olan kadınlar TOBB Kadın Girişimci Kurulu’nun yürütülmekte olduğu “Yurt İçi Fuar Katılımında Kadın Girişimcilerin Desteklenmesi Projesi”ne katılmaya yönlendirilmektedir. Bu proje ile kadın girişimcilerin ürettikleri mal ve hizmetleri tanıtırken yeni ticari ilişkiler kurmalarına imkân sağlayacak en etkin platform olan fuarlarda ücretsiz olarak yer almalarını sağlamalarını amaçlanmaktadır. Fuarlara katılmak isteyen Kadın Girişimcilerin bu destekten faydalanabilmeleri için Konya Ticaret Odası’na başvurmaları gerekmektedir.
Konya Kadın Girişimci Masası’nın en büyük desteği hiç kuşkusuz kadınları iş kurmaları noktasında motive etmesidir. Ham bir iş fikri ile KAGİM’e başvuran kadınlar KAGİM danışmanları ile birebir görüşerek iş fikirlerini olgunlaştırıp uygulanabilir olduğunu gördüklerinde kendilerine olan güvenleri artmakta ve kendi işlerini kurmak için daha istekli ve kararlı olmaktadırlar.
Bugün Konya Kadın Girişimci Masası veri tabanında her iki grupta toplam 289 kadın (251 girişimci olmak isteyen ve 38 mevcut girişimci kadın) bulunmaktadır ve bu sayı her geçen gün biraz daha artmaktadır. KAGİM bu kadınlarla birebir iletişim içerisindedir ve düzenlediği eğitim, seminer vb. etkinliklerden anında haberdar etmektedir.
Kadınların kendi işlerini kurmaları noktasında başarı sağlandıkça KAGİM’in bilinirliği daha artacak ve bu sayı hızla artacaktır.