Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Temmuz 2020

14 Temmuz 2020 Salı 13:47

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Temmuz 2020

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla arttı:

Haziran 2020’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -23,3 puan değerini alırken, KOPE -4,6 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 1,1 puan artarken, TEPE 9,7 puan azaldı. KOPE geçen aya göre 4,2 puan artış, TEPE ise 4,3 puan azalış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye geneli ve AB-27’den daha iyi performans gösterdi. KOPE değerinin geçen yıla kıyasla artışında, önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergesindeki iyileşme etkili oldu.

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla arttı:

Mayıs 2020’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -18,6 puan değerini alırken, KOPE -10,0 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 4,2 puan artarken, TEPE 2,1 puan azaldı. KOPE geçen aya göre 17,1 puan, TEPE ise 9,2 puan artış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye genelinden daha kötü, AB-27’den daha iyi performans gösterdi. KOPE değerinin geçen yıla kıyasla artışında, önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergesindeki iyileşme etkili oldu.

Perakende güveni haziran ayında en çok “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektöründe arttı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, perakende güveni haziran ayında geçen yılın aynı dönemine “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, "motorlu taşıtlar” ve “diğer(akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörlerinde artarken, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” ve “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektöründe azaldı.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre yükseldi:

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 19,9 puan yükselirken, geçen yıla göre 1 puan düşerek -14,3 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Haziran 2020’de geçen aya göre 12,2 puan yükselirken, geçen yıla göre 35,1 puan düşerek -41,8 puan değerini aldı. Buna karşın AB-27’yi temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Haziran 2020’de bir önceki aya göre 11,5 puan yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre 49,2 puan düşerek -36,9 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Haziran ayında Türkiye genelinden daha iyi performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre yükselmesinde en çok gelecek 3 ayda verilen hizmetlere olan talep beklentisindeki artış etkili oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi:

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Haziran 2020’de geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre yükseldi. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 43,5 puan, geçen aya göre 32,3 puan yükseldi ve -10,5 puan değerini aldı. Haziran 2020’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -17 puan, AB-27’yi temsil eden güven endeksi ise -11,9 puan değerini aldı. Haziran ayında inşaat sektörü güven endeksi geçen aya göre hem Konya ve Türkiye genelinde hem AB-27’de yükseldi. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, haziran ayında Türkiye genelinden daha iyi performans sergiledi.

Konya’da, istihdam 1 yılda 2 bin arttı:

SGK verilerine göre Nisan 2020’da sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 13 milyon 848 bin, Konya’da ise 300 bin olmuştur.

Nisan 2019’dan Nisan 2020’ye sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 379 bin (yüzde 2,7) azalırken, Konya’da 2 bin (yüzde 0,8) artmıştır

Konya’nın ihracatı geçen aya ve geçen yıla göre düştü:

Konya’da ihracat 2020 yılı Nisan ayında 154,4 milyon dolar seviyesinde iken 2020 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 24 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına göre 56,8 milyon dolar düşerek 130,4 milyon dolar seviyesine geriledi. Türkiye’nin Mayıs 2020 ihracatı ise 9,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları” sektörü 39,8 milyon dolarlık ihracatı ile Mayıs ayında Konya’nın toplam ihracatının yüzde 30,5’ini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı yüzde 29,3 azalmıştır.

Konya ili Ekonomik göstergeler için tıklayınız.