Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Temmuz 2019

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Temmuz 201923 Temmuz 2019 Salı 11:11

Konya’da perakende güveni geçen yıla kıyasla azalırken, geçen aya kıyasla arttı. Perakende güveni haziran ayında sadece “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektöründe arttı.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Temmuz 2019

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen yıla kıyasla azalırken, geçen aya kıyasla arttı:
Haziran 2019’da TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -13,7 puan değerini alırken, KOPE -7,0 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 7,4 puan azalırken, TEPE 0,9 puan arttı. KOPE geçen aya göre 7,6 puan, TEPE ise 1,4 puan artış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye genelinden daha iyi; AB-28’den daha kötü performans gösterdi. KOPE değerinin geçen yıla kıyasla azalışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki düşüş etkili oldu.

Perakende güveni haziran ayında sadece “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektöründe arttı:
Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, perakende güveni haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre sadece “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektöründe arttı. “Yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” ve “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde;  “diğer(akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, "motorlu taşıtlar” ve “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörlerindeki değişim ortalamanın altında gerçekleşti. “Mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörü haziran ayında perakende güveninde en fazla düşüşü sergileyen sektör oldu.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre arttı:
Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 19,4 puan, geçen yıla göre 0,3 puan yükselerek -13,3 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Haziran 2019’da geçen aya göre 6,6 puan yükselirken, geçen yıla göre 2,8 puan düşerek -6,7 puan değerini aldı.

Haziran ayının lideri ulaştırma hizmetleri sektörü oldu:
Haziran ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “ulaştırma hizmetleri” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “oteller ve restoranlar”, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler”, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” ve “finansal hizmetler” sektörleri takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre artış yaşandı. “Bilgisayar ve ilgili hizmetler”, “hizmet faaliyetleri”, “eğitim”, “danışmanlık faaliyetleri” ve “yayımcılık faaliyetleri” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “yayımcılık faaliyetleri” sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre yükseldi:
Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Haziran 2019’da geçen aya göre yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 22,7 puan düşerken, geçen aya göre 6,5 puan yükseldi ve -54 puan değerini aldı. Haziran 2019’da Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -45,7 puan, AB-28’i temsil eden güven endeksi ise 6 puan değerini aldı.

Konya’nın ihracatı geçen aya ve geçen yıla göre arttı:
Konya’da ihracat 2019 yılı Nisan ayında 180,7 milyon dolar seviyesinde iken Mayıs ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 6,6 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 42,9 milyon dolar artarak 187,2 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Mayıs 2019 ihracatı ise 16 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (23,3 milyon dolar), Almanya (13,5 milyon dolar) ve İtalya (8 milyon dolar).
“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 56,8 milyon dolarlık ihracatı ile Mayıs ayında Konya’nın toplam ihracatının %30,1’ini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %24,8 artış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.