Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Temmuz 2018

Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Temmuz 201816 Temmuz 2018 Pazartesi 08:05

Konya’da perakende güveni geçen yıla kıyasla azaldı. Perakendede en iyi performansı “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörü gösterdi. Konya Hizmetler Sektörü geçen aya göre düştü

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Temmuz 2018

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen yıla kıyasla azaldı:

Haziran 2018’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -13,3 puan değerini alırken, KOPE 2,0 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 2,7 puan azalırken, TEPE 2,3 puan arttı. KOPE geçen aya göre 1,0 puan, TEPE ise 2,4 puan artış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye genelinden daha iyi; AB-28’den daha kötü performans gösterdi. KOPE değerinin geçen yıla kıyasla azalmasında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki düşüş etkili oldu.

Perakendede en iyi performansı “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörü gösterdi:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”,  “motorlu taşıtlar”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” ve “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörlerinde perakende güveni artarken, “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” ve “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörlerinde perakende güveni azaldı. “Birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”,  “motorlu taşıtlar”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” ve “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşti. “Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörü haziran ayında da perakende güveninde en fazla düşüşü sergileyen sektör oldu.

Konya Hizmetler Sektörü geçen aya göre düştü.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 3,4 puan, geçen yıla göre 15,4 puan düşerek -13,7 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Haziran 2018’de geçen aya göre 2,2 puan, geçen yıla göre 9,1 puan düşerek -3,9 puan değerini aldı. Buna karşın AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Haziran 2018’de bir önceki aya göre 2,3 puan düşerken, geçen yılın aynı dönemine göre 0,2 puan yükselerek 12,6 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Haziran ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre düşmesinde geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve hizmetlere olan talepteki düşüş etkili oldu.

Haziran ayının lideri eğitim sektörü oldu:

Haziran ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “eğitim” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “yayımcılık faaliyetleri” sektörü takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre artış yaşandı. “Finansal hizmetler”, “danışmanlık faaliyetleri, “bilgisayar ve ilgili hizmetler”, “hizmet faaliyetleri”, “oteller ve restoranlar”, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler”, “ulaştırma hizmetleri” ve “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre düştü.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Haziran 2018’de geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 11,8 puan, geçen aya göre 3,5 puan düştü ve -31,3 puan değerini aldı. Haziran 2018’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -20,8 puan, AB-28’i temsil eden güven endeksi ise 6,3 puan değerini aldı. Haziran ayında inşaat sektörü güven endeksi, geçen aya göre Konya’da, Türkiye genelinde ve AB-28’de düştü. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, haziran ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.

Konya’da istihdam 1 yılda %6 arttı.

SGK verilerine göre Mart 2018’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 326 bin, Konya’da ise 310 bin olmuştur.

Mart 2017’den Mart 2018’e sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 767 bin (yüzde 5,7), Konya’da 18 bin (yüzde 6,1) artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen yıla göre arttı:

Konya’da ihracat 2018 Nisan ayında 153,5 milyon dolar seviyesinde iken Mayıs ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 9,2 milyon dolar azalırken, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla ise 9,2 milyon dolar artarak 144,4 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Mayıs 2018 ihracatı ise 14,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (17,3 milyon dolar), Almanya (10,4 milyon dolar) ve İtalya (9,2 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 44,6 milyon dolarlık ihracatı ile Mayıs ayında Konya’nın toplam ihracatının %31,4’ünü oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %1,5 artış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.