Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Şubat 2020

Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Şubat 202028 Şubat 2020 Cuma 10:25

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla arttı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Şubat 2020

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla arttı:

Ocak 2020’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -11,0 puan değerini alırken, KOPE -3,7 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 11,9 puan, TEPE 9,2 puan arttı. KOPE geçen aya göre 4,3 puan, TEPE ise 1,1 puan artış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye genelinden daha iyi, AB-28 ile benzer performans gösterdi. KOPE değerinin geçen yıla ve geçen aya kıyasla artışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki yükseliş etkili oldu.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi:

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 1,4 puan, geçen yıla göre 24,2 puan yükselerek -5,1 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Ocak 2020’de geçen aya göre 2,3 puan, geçen yıla göre 17,5 puan yükselerek        -13,6 puan değerini aldı. Buna karşın AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Ocak 2020’de bir önceki aya göre 2,4 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 1 puan yükselerek 6,8 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Ocak ayında Türkiye genelinden daha iyi performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre yükselmesinde gelecek 3 ayda verilen hizmetlere olan talepteki artış etkili oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi:

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Ocak 2020’de geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre yükseldi. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 18,3 puan, geçen aya göre 0,5 puan yükseldi ve -46 puan değerini aldı. Ocak 2020’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -22,9 puan, AB-28’i temsil eden güven endeksi ise 2,7 puan değerini aldı. Ocak ayında inşaat sektörü güven endeksi geçen aya göre hem Konya ve Türkiye genelinde hem AB-28’de yükseldi. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, ocak ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.

Konya’da, istihdam 1 yılda 3 bin azaldı:

SGK verilerine göre Ekim 2019’da sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 512 bin, Konya’da ise 312 bin olmuştur.

Ekim 2018’den Ekim 2019’a sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 183 bin (yüzde 1,2), Konya’da 3 bin (yüzde 0,8) azalmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya ve geçen yıla göre arttı:

Konya’da ihracat 2019 yılı Kasım ayında 163,5 milyon dolar seviyesinde iken Aralık ayında bir önceki aya göre 9,4 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına göre 13,8 milyon dolar artarak 172,9 milyon dolar seviyesine yükseldi. Türkiye’nin Aralık 2019 ihracatı ise 14,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (23 milyon dolar), Almanya (11,8 milyon dolar) ve ABD (8 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 60,2 milyon dolarlık ihracatı ile Aralık ayında Konya’nın toplam ihracatının %34,9’unu oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %39,3 artış göstermiştir. Bu sektörün ardından; 27,9 milyon dolarlık ihracatı ile Otomotiv Yedek Parça ve 12,3 milyon dolarlık ihracatı ile Demir/çelikten eşya sektörleri gelmektedir.

Konya ili Ekonomik göstergeler için tıklayınız.