Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Şubat 2019

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Şubat 201918 Şubat 2019 Pazartesi 13:45

Konya Perakendesinde Geleceğe Yönelik Beklentiler Düştü. Perakende güveni ocak ayında en çok “motorlu taşıtlar” sektöründe azaldı. Konya Hizmetler Sektörünün Çalışan Sayısı Beklentisi Arttı.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Şubat 2019

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya Perakendesinde Geleceğe Yönelik Beklentiler Düştü.

Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) Ocak 2019’da geçen aya ve geçen yıla kıyasla düşüş gösterdi. Geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergeleri hem Ocak 2018’e hem de Aralık 2018’e kıyasla azaldı. Konya perakende sektörü, Ocak 2019’da Türkiye genelinden daha iyi performans sergiledi.

Perakende güveni ocak ayında en çok  “motorlu taşıtlar” sektöründe azaldı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre tüm sektörlerde perakende güveni azaldı. “Mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” ve “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşirken; “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “motorlu taşıtlar” sektörlerindeki değişim ortalamanın altında gerçekleşti. “Motorlu taşıtlar” sektörü ocak ayında perakende güveninde en fazla düşüşü sergileyen sektör oldu.

Konya Hizmetler Sektörünün Çalışan Sayısı Beklentisi Arttı.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 0,9 puan, geçen yıla göre 21,4 puan düşerek -29,3 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Ocak 2019’da geçen aya göre 1,7 puan, geçen yıla göre 23 puan düşerek -31,1 puan değerini aldı. Buna karşın AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Ocak 2019’da bir önceki aya göre değişmezken, geçen yılın aynı dönemine göre 6,7 puan düşerek 6,4 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Ocak ayında Türkiye genelinden daha iyi performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre düşmesinde geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve verilen hizmetlere olan talepteki düşüş etkili oldu.

Ocak ayının lideri oteller ve restoranlar sektörü oldu:

Ocak ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “oteller ve restoranlar” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “eğitim” sektörü takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre artış yaşandı. “Danışmanlık faaliyetleri”, “hizmet faaliyetleri”, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler”, “finansal hizmetler”, “bilgisayar ve ilgili hizmetler”, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri”, “ulaştırma hizmetleri” ve “yayımcılık faaliyetleri” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “yayımcılık faaliyetleri” sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörünün Çalışan Sayısı Beklentisi Düştü

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen yılın aynı dönemine göre düşerken, geçen aya göre yükseldi. Mevcut siparişler ise; Ocak 2018’e göre düşerken, Aralık 2018’e göre yükseldi. Konya inşaat sektörünün önümüzdeki dönem işlere olan talep beklentisinde geçen aya göre artış gözlenirken, çalışan sayısı ve fiyat beklentisinde geçen aya göre düşüş gözlendi.

Konya’da, istihdam 1 yılda 4 bin azaldı:

SGK verilerine göre Ekim 2018’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 695 bin, Konya’da ise 315 bin olmuştur.

Ekim 2017’den Ekim 2018’e sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 50 bin (yüzde 0,3) artarken, Konya’da 4 bin (yüzde 1,1) azalmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen yıla göre arttı:

Konya’da ihracat 2018 Kasım ayında 168,8 milyon dolar seviyesinde iken Aralık ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 9,5 milyon dolar azalırken, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla ise 13,4 milyon dolar artarak 159,3 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Aralık 2018 ihracatı ise 13,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (23,8 milyon dolar), Almanya (10,2 milyon dolar) ve ABD (6,7 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 43,4 milyon dolarlık ihracatı ile Aralık ayında Konya’nın toplam ihracatının %27,3’ünü oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %10,6 düşüş göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.