Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Şubat 2018

Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Şubat 201805 Mart 2018 Pazartesi 09:15

Konya’da perakende güveni geçen yıla kıyasla arttı. Perakendede en iyi performansı “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörü gösterdi:

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Şubat 2018

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen yıla kıyasla arttı:

Ocak 2018’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -15,1 puan değerini alırken, KOPE 5,0 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 12,3 puan, TEPE 0,8 puan arttı. Geçen aya göre KOPE 0,3 puan artış, TEPE ise 1,4 puan azalış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye geneli ve AB-28’den daha iyi performans gösterdi. KOPE değerinin geçen yıla kıyasla artmasında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki artış etkili oldu.

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre tüm sektörler artış gösterirken; “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörü en çok artış yaşanan sektör oldu. “Birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” ve “motorlu taşıtlar” sektörleri ortalamanın üzerinde değer aldı.

Konya Hizmetler Sektörü geçen yıla göre yükseldi.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 3,9 puan düşerken, geçen yıla göre 12,1 puan yükselerek -7,9 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Ocak 2018’de geçen aya göre 4,4 puan, geçen yıla göre 11,8 puan yükselerek -8,1 puan değerini aldı. Buna karşın AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Ocak 2018’de bir önceki aya göre 0,2 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 3,9 puan yükselerek 13,4 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Ocak ayında Türkiye genelinden daha iyi performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre düşmesinde en çok geçtiğimiz 3 ayda hizmetlere olan talepteki düşüş etkili olmuştur.

Ocak ayının lideri bilgisayar ve ilgili hizmetler sektörü oldu:

Ocak ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “bilgisayar ve ilgili hizmetler” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “danışmanlık faaliyetleri”, “yayımcılık faaliyetleri”, “oteller ve restoranlar”, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri”, “hizmet faaliyetleri” ve “finansal hizmetler” sektörleri takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre artış yaşandı. “Sağlık işleri ve sosyal hizmetler”, “ulaştırma hizmetleri” ve “eğitim” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “eğitim“ sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre düştü.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Ocak 2018’de geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 4,6 puan, geçen aya göre 0,8 puan düştü ve -30,6 puan değerini aldı. Ocak 2018’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -15,4 puan, AB-28’i temsil eden endeks ise -1,3 puan değerini aldı. Ocak ayında inşaat sektörü güven endeksi, geçen aya göre Konya’da düşerken, Türkiye geneli ve AB-28’de yükseldi. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, ocak ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.

Konya’da sigortalı çalışan sayısı 318 bin oldu.

SGK’nın iyileştirilmiş verilerine göre Ekim 2017’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 645 bin, Konya’da ise 318 bin olmuştur.

Ekim 2017’de işyeri sayısı Türkiye genelinde 1 milyon 845 bin olurken, Konya’da 45 bin olmuştur. Ekim 2016’dan Ekim 2017’ye işyeri sayısındaki artış, Türkiye’de 99 bin (yüzde 5,7), Konya’da ise 2 bin (yüzde 4,9) olmuştur. Son beş yılda Türkiye’deki işyeri sayısı yüzde 21,2, Konya’da yüzde 21,1 artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya geçen yıla göre arttı:

Konya’da ihracat 2017 Kasım ayında 138,3 milyon dolar seviyesinde iken 2017 Aralık ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 7,3 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 31,1 milyon dolar artarak 145,6 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Aralık 2017 ihracatı ise 13,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (20,4 milyon dolar), Almanya (10,8 milyon dolar) ve Cezayir (7,5 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 48,6 milyon dolarlık ihracatı ile Aralık ayında Konya’nın toplam ihracatının %33,4’ünü oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %44,2 artış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.