Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Şubat 2017

Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Şubat 2017 14 Şubat 2017 Salı 09:15

Konya’da perakendecilerin gelecek dönem artış beklentileri artış eğiliminde. Ocak ayında Perakendede yalnızca “motorlu taşıtlar” sektörü arttı. Konya Hizmet sektörü güven endeksi geçen aya göre yükseldi.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Şubat 2017

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakendecilerin gelecek dönem artış beklentileri artış eğiliminde.

Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) Ocak 2017’de geçen aya ve geçen yıla göre azaldı. Önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi, Ocak 2016’ya göre azalış; Aralık 2016’ya göre artış gösterdi.

Ocak ayında Perakendede yalnızca “motorlu taşıtlar” sektörü arttı.

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre sadece “motorlu taşıtlar” sektörü artış gösterdi. En fazla azalış gözlenen sektör “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörü oldu.

Konya Hizmet sektörü güven endeksi geçen aya göre yükseldi.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 0,7 puan yükselirken, geçen yıla göre 13,7 puan düşerek -20 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Ocak 2017’de geçen aya göre 3,5 puan,  geçen yıla göre 7,5 puan düşerek  -19,9 puan değerini aldı.

Ocak ayının lideri; ulaştırma hizmetleri sektörü oldu.

Ocak ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “ulaştırma hizmetleri” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “sağlık işleri ve sosyal hizmetler” sektörü takip etti.

Konya İnşaat sektörünün satış fiyatı beklentisi arttı.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Mevcut siparişler ise; Ocak 2016 ve Aralık 2016’ya göre düştü. Konya inşaat sektörünün önümüzdeki dönem işlere olan talep beklentisinde, fiyat beklentisinde ve çalışan sayısı beklentisinde geçen aya göre artış gözlendi

Konya’da istihdam 1 yılda arttı.

SGK verilerine göre Kasım 2016’da sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 13 milyon 900 bin, Konya’da ise 301 bin olmuştur.

Kasım 2015’ten Kasım 2016’ya sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 140 bin (yüzde 1) azalırken, Konya’da 511 (yüzde 0,2) artmıştır

Konya’nın ihracatı geçen aya göre arttı.

Konya’da ihracat 2016 Kasım ayında 114,4 milyon dolar seviyesinde iken Aralık ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 203 bin dolar artarken, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla ise 5 milyon dolar artarak 114,6 milyon dolara yükseldi. Türkiye’nin Aralık 2016 ihracatı ise 12,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (21,9 milyon dolar), Almanya (7,6 milyon dolar) ve İran (5,5 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 33,6 milyon dolarlık ihracatı ile Aralık ayında Konya’nın toplam ihracatının yüzde 29,4’ünü oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %-0,2 düşüş göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri için tıklayınız.