Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ocak 2019

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ocak 201917 Ocak 2019 Perşembe 15:11

Konya’da perakende sektörü 2018’de 2017’den daha kötü performans sergiledi.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ocak 2019

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende sektörü 2018’de 2017’den daha kötü performans sergiledi:

Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) Aralık 2018’de geçen yıla göre azaldı. Geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu göstergesi Aralık 2017’e göre azalırken, Kasım 2018’e göre arttı.  Önümüzdeki 3 satış beklentisi ise hem Aralık 2017’ye göre hem de Kasım 2018’e göre azalış gösterdi. Konya perakende sektörü, Aralık 2018’de Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.

Perakendede en kötü performansı “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörü gösterdi:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında aralık ayında geçen yılın aynı dönemine göre tüm sektörler azalış gösterdi. “Motorlu taşıtlar”, “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” ve “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörleri ortalamanın üzerinde değer alırken; “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” ise ortalamanın altında değer aldı. En fazla azalış gözlenen sektör “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörü oldu.

Konya Hizmetler Sektörü 2018’de 2017’ye göre daha kötü performans sergiledi.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, geçen aya göre yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks 2018 yılını negatif seviyede tamamladı. Önümüzdeki 3 ayda hizmetlere olan talep beklentisi ve fiyat beklentisi Kasım 2018’e göre yükselirken, aynı dönemde çalışan sayısı beklentisi düştü. Çeyreklik dönemler bazında bakıldığında, 2018 yılının son çeyreği, yıl içinde en düşük seviyeye ulaştığı çeyreklik dönem olmuştur.

Aralık ayında tüm alt sektörlerde düşüş yaşandı.

Aralık ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, tüm sektörlerde geçen yıla göre düşüş olduğu görüldü. “Hizmet faaliyetleri”, “oteller ve restoranlar”, “finansal hizmetler” ve “eğitim” sektörlerinde yaşanan düşüş ortalama düşüşün altında gerçekleşirken,  “sağlık işleri ve sosyal hizmetler”, “danışmanlık faaliyetleri”, “ulaştırma hizmetleri”, “yayımcılık faaliyetleri”, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri“ ve “bilgisayar ve ilgili hizmetler” sektörlerindeki düşüş ortalama düşüşün üzerinde gerçekleşti. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “bilgisayar ve ilgili hizmetler” sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörü 2018’de 2017’ye göre daha kötü performans sergiledi:

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks 2018 yılını negatif seviyede tamamladı. Konya inşaat sektörünün önümüzdeki dönem işlere olan talep beklentisinde, çalışan sayısı ve fiyat beklentisinde geçen aya göre düşüş gözlendi. Endekse çeyreklik dönemler bazında bakıldığında, 2018 yılı son çeyreği, yıl içindeki en düşük çeyreklik dönem olmuştur.

Konya’da istihdam 1 yılda 8 bin arttı.

SGK verilerine göre Eylül 2018’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 809 bin, Konya’da ise 319 bin olmuştur.

Eylül 2017’den Eylül 2018’e sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 262 bin (yüzde 1,8), Konya’da 8 bin (yüzde 2,6) artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya ve geçen yıla göre arttı.

Konya’da ihracat 2018 Ekim ayında 163,1 milyon dolar seviyesinde iken Kasım ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 5,7 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla ise 30,2 milyon dolar artarak 168,8 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Kasım 2018 ihracatı ise 15,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (28,2 milyon dolar), Almanya (11,5 milyon dolar) ve İtalya (7,4 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 50,5 milyon dolarlık ihracatı ile Kasım ayında Konya’nın toplam ihracatının %29,9’unu oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %32,6 artış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.