Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Ocak 2018

Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Ocak 201805 Şubat 2018 Pazartesi 15:15

Konya’da perakende sektörü 2017’de 2016’dan daha iyi performans sergiledi. Perakendede en iyi performansı “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörü gösterdi.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ocak 2018

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende sektörü 2017’de 2016’dan daha iyi performans sergiledi.

KOPE’nin 2016 yılı ortalaması -1,8 puan iken, 2017 yılı ortalaması 1,5 puan oldu. Böylelikle Konya’da perakende güveni, 2017 yılında 2016 yılına göre daha iyi performans göstermiş oldu. KOPE değerine 2012-2017 yılları için çeyrekler itibariyle bakıldığında, endeksin 2017 yılı son çeyreğinde 2015’in dördüncü çeyreğinden bu yana en yüksek değerini aldığı görüldü.

Perakendede en iyi performansı  “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörü gösterdi:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında aralık ayında geçen yılın aynı dönemine göre “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” ve diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörleri artış gösterirken; “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” ve “motorlu taşıtlar” sektörleri azalış gösterdi. “Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörleri ortalamanın üzerinde değer alırken; “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” ve “motorlu taşıtlar” sektörleri ise ortalamanın altında değer aldı. En fazla azalış gözlenen sektör “motorlu taşıtlar” sektörü oldu.

Konya Hizmetler Sektörü 2017’da 2016’ya göre daha iyi performans sergiledi.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre yükseldi. Endeks 2017 yılını negatif seviyede tamamladı. Önümüzdeki 3 ayda hizmetlere olan talep beklentisi Kasım 2017’ye göre yükselirken, aynı dönemde çalışan sayısı ve fiyat beklentileri düştü. Çeyreklik dönemler bazında bakıldığında, 2017 yılının ilk çeyreği, yıl içinde en düşük seviyeye ulaştığı çeyreklik dönem olmuştur.

Aralık ayının lideri danışmanlık faaliyetleri sektörü oldu:

Aralık ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “danışmanlık faaliyetleri” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “sağlık işleri ve sosyal hizmetler”, “ulaştırma hizmetleri”, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” “oteller ve restoranlar”, “yayımcılık faaliyetleri”, “eğitim”, “finansal hizmetler” ve “bilgisayar ve ilgili hizmetler” sektörleri takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre artış yaşandı. “Hizmet faaliyetleri” sektöründe ise geçen yıla göre düşüş yaşandı. “Hizmet faaliyetleri” sektörü, endeks değeri bir önceki yıla göre azalan tek sektör oldu.

Konya İnşaat Sektörü 2017’de, 2016’ya göre daha kötü performans sergiledi.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, geçen yılın aynı dönemine düşerken, geçen aya göre yükseldi. Endeks 2017 yılını negatif seviyede tamamladı. Konya inşaat sektörünün önümüzdeki dönem işlere olan talep beklentisinde, çalışan sayısı ve fiyat beklentisinde geçen aya göre artış gözlendi. Endekse çeyreklik dönemler bazında bakıldığında, 2017 yılı son çeyreği, yıl içindeki en düşük çeyreklik dönem olmuştur.

Konya’da sigortalı çalışan sayısı 311 bin oldu.

SGK’nın iyileştirilmiş verilerine göre Eylül 2017’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 548 bin, Konya’da ise 311 bin olmuştur.

Eylül 2017’de işyeri sayısı Türkiye genelinde 1 milyon 831 bin olurken, Konya’da 45 bin olmuştur. Eylül 2016’dan Eylül 2017’ye işyeri sayısındaki artış, Türkiye’de 102 bin (yüzde 5,9), Konya’da ise 2 bin (yüzde 5,4) olmuştur. Son beş yılda Türkiye’deki işyeri sayısı yüzde 20,1, Konya’da yüzde 20,3 artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya göre arttı:

Konya’da ihracat 2017 Ekim ayında 136,5 milyon dolar seviyesinde iken 2017 Kasım ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 1,8 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 23,7 milyon dolar artarak 138,3 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Kasım 2017 ihracatı ise 14,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (18,7 milyon dolar), Almanya (11,1 milyon dolar) ve İtalya (6,4 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 38 milyon dolarlık ihracatı ile Kasım ayında Konya’nın toplam ihracatının %27,5’ini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %16,3 artış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.