Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ocak 2017

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ocak 2017 12 Ocak 2017 Perşembe 15:15

Konya’da Perakende sektörü 2016’da 2015’ten Daha Kötü Performans sergiledi. Aralık ayında Perakendede en kötü performansı “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” gösterdi. Konya Hizmet sektörü 2016’da 2015’ten Daha Kötü Performans sergiledi.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Ocak 2017

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da Perakende sektörü 2016’da 2015’ten Daha Kötü Performans sergiledi.

KOPE’nin 2015 yılı ortalaması 1,8 puan iken, 2016 yılı ortalaması -1,7 puan oldu. Böylelikle Konya’da perakende güveni, 2016 yılında 2015 yılına göre daha kötü performans göstermiş oldu.

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında aralık ayında geçen yılın aynı dönemine göre tüm sektörler düşüş gösterdi. En fazla azalış gözlenen sektör “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörü oldu.

Konya Hizmet sektörü 2016’da 2015’ten Daha Kötü Performans sergiledi.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks 2016 yılını negatif seviyede tamamladı. Önümüzdeki 3 ayda hizmetlere olan talep beklentisi Kasım 2016’ya göre düşerken, çalışan sayısı ve fiyat beklentileri yükseldi. Çeyreklik

Aralık ayının lideri; eğitim sektörü oldu:

Aralık ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “eğitim” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Eğitim sektörü haricindeki tüm sektörlerde geçen yıla göre düşüş yaşandığı görüldü.

Konya İnşaat sektörü 2016’da 2015’ten Daha Kötü Performans sergiledi.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre arttı. Endeks 2016 yılını negatif seviyede tamamladı. Önümüzdeki 3 ayda çalışan sayısı ve fiyat beklentileri Kasım 2016’ya göre yükseldi.

Konya’da istihdam 1 yılda %1 arttı.

SGK verilerine göre Ekim 2016’da sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 13 milyon 963 bin, Konya’da ise 302 bin olmuştur.

Ekim 2015’ten Ekim 2016’ya sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 42 bin (yüzde 0,3) azalırken, Konya’da 3 bin (yüzde 0,8) artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya göre azaldı.

Konya’da ihracat 2016 Ekim ayında 117,2 milyon dolar seviyesinde iken Kasım ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 3 milyon dolar azalırken, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla ise 4 milyon dolar azalarak 115 milyon dolara geriledi. Türkiye’nin Kasım 2016 ihracatı ise 12,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (18 milyon dolar), Almanya (8,4 milyon dolar) ve İran (6 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 32,8 milyon dolarlık ihracatı ile Kasım ayında Konya’nın toplam ihracatının yüzde 28,6’sını oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı değişmemiştir.

Konya ili Ekonomik Göstergeleri için tıklayınız.