Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Nisan 2018

Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Nisan 201816 Nisan 2018 Pazartesi 10:13

Konya’da perakende güveni geçen yıla ve geçen aya kıyasla azaldı. Perakendede en iyi performansı “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörü gösterdi. Konya Hizmetler Sektörü geçen aya ve geçen yıla göre düştü.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Nisan 2018

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen yıla ve geçen aya kıyasla azaldı:

Mart 2018’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -10,0 puan değerini alırken, KOPE -2,4 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 1,7 puan azalırken, TEPE 6,5 puan arttı. KOPE geçen aya göre 2,6 puan, TEPE ise 1,0 puan azalış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye genelinden daha iyi; AB-28’den daha kötü performans gösterdi. KOPE değerinin geçen yıla kıyasla azalmasında, önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergesindeki düşüş etkili oldu.

Perakendede en iyi performansı “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörü gösterdi:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörlerinde artarken, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektöründe sınırlı bir artış gözlendi. Bu sektörlerdeki artış ortalamanın üzerinde gerçekleşti. “Yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” ve “motorlu taşıtlar” sektörlerindeki perakende güveninde ise düşüş gözlendi. “Motorlu taşıtlar” sektörü mart ayında da perakende güveninde en fazla düşüşü sergileyen sektör oldu.

Konya Hizmetler Sektörü geçen aya ve geçen yıla göre düştü.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 5 puan, geçen yıla göre 2,6 puan düşerek -10,7 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Mart 2018’de geçen aya göre 2,8 puan, geçen yıla göre 2 puan yükselerek -1,7 puan değerini aldı. Buna karşın AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Mart 2018’de bir önceki aya göre 1,9 puan düşerken, geçen yılın aynı dönemine göre 1,5 puan yükselerek 13,5 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Mart ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre düşmesinde en çok geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumundaki düşüş etkili olmuştur.

Mart ayının lideri sağlık işleri ve sosyal hizmetler sektörü oldu:

Mart ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “bilgisayar ve ilgili hizmetler”, “oteller ve restoranlar” ve “ulaştırma hizmetleri” sektörleri takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre artış yaşandı. “Eğitim”, “hizmet faaliyetleri”, “finansal hizmetler”, “danışmanlık faaliyetleri”, “yayımcılık faaliyetleri” ve “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre düştü.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Mart 2018’de geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 6,5 puan, geçen aya göre 2,2 puan düştü ve -29,5 puan değerini aldı. Mart 2018’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -15 puan, AB-28’i temsil eden güven endeksi ise 3,8 puan değerini aldı. Mart ayında inşaat sektörü güven endeksi, geçen aya göre Konya ve Türkiye genelinde düşerken, AB-28’de yükseldi. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, mart ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.

Konya’da sigortalı çalışan sayısı 315 bin oldu.

SGK’nın iyileştirilmiş verilerine göre Aralık 2017’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 478 bin, Konya’da ise 315 bin olmuştur.

Aralık 2017’de işyeri sayısı Türkiye genelinde 1 milyon 875 bin olurken, Konya’da 46 bin olmuştur. Aralık 2016’dan Aralık 2017’ye işyeri sayısındaki artış, Türkiye’de 125 bin (yüzde 7,2), Konya’da ise 3 bin (yüzde 6,8) olmuştur. Son beş yılda Türkiye’deki işyeri sayısı yüzde 21,9, Konya’da yüzde 22,1 artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya ve geçen yıla göre arttı:

Konya’da ihracat 2018 Ocak ayında 133,5 milyon dolar seviyesinde iken 2018 Şubat ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 2,5 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 15,3 milyon dolar artarak 136 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Şubat 2018 ihracatı ise 13,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (15,5 milyon dolar), Almanya (11 milyon dolar) ve İran (6,4 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 33,9 milyon dolarlık ihracatı ile Şubat ayında Konya’nın toplam ihracatının %32,6’sını oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %30,7 artış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.