Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Nisan 2017

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Nisan 201712 Nisan 2017 Çarşamba 15:15

Konya’da işlerde toparlanma Perakende Güvenini artırdı. Perakende güveni en çok “mobilya, aydınlatma elemanı ve ev içi kullanım ürünler” sektöründe arttı. Konya Hizmet sektöründe çalışan sayısı beklentisi arttı.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Nisan 2017

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da işlerde toparlanma Perakende Güvenini artırdı.

Mart 2017’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -15,8 puan değerini alırken, KOPE 0,5 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 3,7 puan artarken, TEPE 4,7 puan azaldı. Geçen aya göre KOPE 1,9 puan, TEPE ise 7,8 puan artış gösterdi.

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “motorlu taşıtlar” ve  “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörleri artış gösterdi.

Konya Hizmet sektöründe çalışan sayısı beklentisi arttı.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 4,7 puan yükselirken, geçen yıla göre 6,3 puan düşerek -8,0 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Mart 2017’de geçen aya göre 7,6 puan, geçen yıla göre 1,2 puan yükselerek -3,7 puan değerini aldı.

Mart ayının lideri; posta ve telekomünikasyon hizmetleri sektörü oldu.

Mart ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “danışmanlık faaliyetleri” ve “eğitim” sektörleri takip etti.

Konya İnşaat sektörünün çalışan sayısı beklentisi düştü.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Mart 2017’de geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 1,7 puan, geçen aya göre 4 puan düştü ve -23 puan değerini aldı.

Konya’da istihdam 1 yılda 7 bin azaldı.

SGK verilerine göre Ocak 2017’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 13 milyon 933 bin, Konya’da ise 294 bin olmuştur.

Ocak 2016’dan Ocak 2017’ye sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 312 bin (yüzde 2,3), Konya’da 7 bin (yüzde 2,3) artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya göre arttı.

Konya’da ihracat 2017 Ocak ayında 113,1 milyon dolar seviyesinde iken 2017 Şubat ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 7,6 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 7,4 milyon dolar artarak 121 milyon dolara yükseldi. Türkiye’nin Şubat 2017 ihracatı ise 12,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (24,5 milyon dolar), Almanya (8,3 milyon dolar) ve Cezayir (5,3 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 33,9 milyon dolarlık ihracatı ile Şubat ayında Konya’nın toplam ihracatının %28,1’ini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %0,1 artış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri için tıklayınız.