Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Mayıs 2019

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Mayıs 201925 Mayıs 2019 Cumartesi 15:15

Konya Perakendesinde İşlerin Durumundaki Kötüleşmeye Rağmen, Satış Ve İstihdam Beklentileri Arttı. Perakende güveni nisan ayında sadece “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektöründe arttı.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Mayıs 2019

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) Nisan 2019’da geçen yıla kıyasla azalış, geçen aya kıyasla sınırlı bir artış gösterdi. Geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu göstergesi hem Nisan 2018’e hem de Mart 2019’a göre azaldı. Gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergesi ise Nisan 2018’e kıyasla azalış, Mart 2019’a kıyasla artış gösterdi. Konya perakende sektörü, Nisan 2019’da Türkiye genelinden daha iyi performans sergiledi.

Perakende güveni nisan ayında sadece “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektöründe arttı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, perakende güveni nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre sadece “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektöründe artarken; “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, "motorlu taşıtlar”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörlerinde azaldı. “Yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” ve "motorlu taşıtlar” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşti. “Mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörü nisan ayında perakende güveninde en fazla düşüşü sergileyen sektör oldu.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre düştü:

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 0,7 puan, geçen yıla göre 29,8 puan düşerek -31,3 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Nisan 2019’da geçen aya göre 6,4 puan yükselirken, geçen yıla göre 11,5 puan düşerek -10,8 puan değerini aldı.

Nisan ayında finansal hizmetler sektöründe artış yaşandı:

Nisan ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, sadece finansal hizmetler sektöründe geçen yıla göre artış olduğu görüldü. “Eğitim”, “ulaştırma hizmetleri”, “oteller ve restoranlar” ve “danışmanlık faaliyetleri” sektörlerinde yaşanan düşüş ortalama düşüşün altında gerçekleşirken, “hizmet faaliyetleri”, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri“, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler”, “yayımcılık faaliyetleri” ve “bilgisayar ve ilgili hizmetler” sektörlerindeki düşüş ortalama düşüşün üzerinde gerçekleşti. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “bilgisayar ve ilgili hizmetler” sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre yükseldi:

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Nisan 2019’da geçen aya göre yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 20,9 puan düşerken, geçen aya göre 1,3 puan yükseldi ve -51 puan değerini aldı.

Konya’nın ihracatı geçen aya ve geçen yıla göre arttı:

Konya’da ihracat 2019 yılı Şubat ayında 160,3 milyon dolar seviyesinde iken Mart ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 21,6 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 21,5 milyon dolar artarak 181,8 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Mart 2019 ihracatı ise 15,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (25,5 milyon dolar), Almanya (10,6 milyon dolar) ve Suudi Arabistan (6,3 milyon dolar). “Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 54,8 milyon dolarlık ihracatı ile Mart ayında Konya’nın toplam ihracatının %30,2’sini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %0,9 azalış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.