Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Mayıs 2017

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Mayıs 201731 Mayıs 2017 Çarşamba 09:11

Konya’da Perakende Güveni hem geçen yıla hem de geçen aya göre azaldı. Perakende güveni en çok “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektöründe arttı. Konya Hizmet sektörü güven endeksi geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Mayıs 2017

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da Perakende Güveni hem geçen yıla hem de geçen aya göre azaldı.

Nisan 2017’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -20,2 puan değerini alırken, KOPE -3,7 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 2,0 puan, TEPE 14,5 puan azaldı.  Geçen aya göre KOPE 3,6 puan, TEPE ise 4,3 puan azalış gösterdi.

Perakende güveni en çok “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektöründe arttı.

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “motorlu taşıtlar”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörleri artış; “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” ve “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörleri azalış gösterdi.

Konya Hizmet sektörü güven endeksi geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 8 puan, geçen yıla göre 1,7 puan yükselerek 0 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Nisan 2017’de geçen aya göre 7,1 puan,  geçen yıla göre 7,7 puan yükselerek 3,4 puan değerini aldı.

Nisan ayının lideri; posta ve telekomünikasyon hizmetleri sektörü oldu.

Nisan ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “yayımcılık faaliyetleri”, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler”, “danışmanlık faaliyetleri”, “ulaştırma hizmetleri” ve “oteller ve restoranlar” sektörleri takip etti.

Konya İnşaat sektörü geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Nisan 2017’de geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre yükseldi. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 1 puan, geçen aya göre 1,2 puan yükseldi ve -21,8 puan değerini aldı.

Konya’nın ihracatı geçen aya göre arttı.

Konya’da ihracat 2017 Şubat ayında 120,6 milyon dolar seviyesinde iken 2017 Mart ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 15,5 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 20,6 milyon dolar artarak 136 milyon dolara yükseldi. Türkiye’nin Mart 2017 ihracatı ise 14,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (20,9 milyon dolar), Almanya (10,8 milyon dolar) ve Cezayir (7 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 41,6 milyon dolarlık ihracatı ile Mart ayında Konya’nın toplam ihracatının %30,6’sını oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %14,6 artış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.