KONYA İLİ EKONOMİK GÖSTERGELERİ – MART 2022

19 Nisan 2022 Salı 15:34

KONYA İLİ EKONOMİK GÖSTERGELERİ – MART 2022

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile anket yapılmaktadır.

KONYA’DA PERAKENDE GÜVENİ GEÇEN AYA KIYASLA AZALIŞ, GEÇEN YILA KIYASLA ARTIŞ GÖSTERDİ

Şubat 2022’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -9,3 puan değerini alırken, KOPE -0,03 puan değerini almıştır. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 13,5 puan, TEPE 9,8 puan artmıştır. Geçen aya göre bakıldığında ise KOPE 9,7 puan azalış, TEPE ise 3,3 puan artış göstermiştir. Konya perakendesi Türkiye genelinden daha olumlu, AB-27’den daha olumsuz seyrederken, KOPE değerinin aylık azalışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu göstergesindeki 23,3 puanlık gerileme belirleyici olmuştur. Diğer taraftan, mevcut stok düzeyinin normalin üzerinde olduğu yönündeki 7,7 puanlık değişim endekse olumsuz yansımıştır.

Perakende Güveni Şubat Ayında En Fazla “Tekstil, Hazır Giyim ve Ayakkabı” Sektöründe Arttı

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” ve “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörlerinde ortalamanın üzerinde; “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, "motorlu taşıtlar”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörlerinde ise ortalamanın altında değişimler görülmüştür.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi Geçen Aya Göre Geriledi

Şubat ayında AB ve Türkiye geneli hizmetler güven endekslerinin benzer eğilimler izlediği; geçen yıla ve geçen aya göre arttığı, Konya güven endeksinin ise geçen yıla göre artış göstermiş olmasına rağmen bir önceki aya göre gerilediği görülmektedir. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen yıla göre 21 puan yükselmiş, geçen aya göre ise 3,0 puan gerileyerek 10,6 puan değerini almıştır. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Şubat 2022’de geçen aya göre 3,2 puan, geçen yıla göre 16,7 puan yükselmiş ve 14,9 puan değerini almıştır. AB-27’yi temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi Şubat 2022’de bir önceki aya göre 5,5 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 22,3 puan yükselerek 11,3 puan değerini almıştır.

Şubat Ayında Konya İnşaat Sektörü Güveni Değişmedi

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Şubat 2022’de geçen yılın aynı dönemine göre 1,8 puan yükselmiş, geçen aya göre bir değişim göstermeyerek Şubat ayında da -8,5 puan değerini korumuştur. Diğer taraftan, Şubat 2022’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -16,5 puan, AB-27’yi temsil eden güven endeksi ise 7,6 puan değerini almıştır. Şubat ayında inşaat sektörü güven endeksi geçen aya göre Türkiye ve AB-27’yi temsil eden göstergelerde iyileşmiş, Konya genelinde ise aynı kalmıştır.

Son Bir Yılda Konya’da Sigortalı Çalışan Sayısı Yüzde 6 Arttı, 541 Bine Ulaştı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayınlanan Aralık ayı kayıtlı istihdam istatistiklerine göre, Konya’da bir yılda toplam sigortalı çalışan sayısı yüzde 6 oranında artarak 541 bine ulaşmıştır. Bir önceki aya kıyasla sigortalı ücretli istihdamı ise 3 bin azalmıştır. İlgili dönemde Türkiye genelinde yıllık artış oranı yüzde 6,4 düzeyinde olup toplam çalışan sayısı ise bir önceki aya göre 52 bin azalarak 22,3 milyon olmuştur. Konya’da çalışan sınıfı ayrımı incelendiğinde, önemli farklılaşmalar olduğu görülmektedir; son bir yılda en hızlı artış esnaf grubunda (yüzde 14) gerçekleşmiş, sigortalı ücretli grubundaki artış yüzde 6,1 olmuş, kamu çalışanı sayısı sınırlı oranda artmış (yüzde 1,5), çiftçi sayısı ise yüzde 0,9 oranda gerilemiştir (Şekil 1). Diğer taraftan, Türkiye’de 7. sırada yer alan Konya’da faaliyet gösteren iş yeri sayısı da son bir yılda yüzde 6,8 oranında artış göstererek 50.719 olmuştur. Bu dönemde, kadın istihdamı da yüzde 16,5 artarak 83 bine ulaşmış ve toplam istihdamdaki payı son bir yılda yüzde 21,6’dan yüzde 23,7’ye yükselmiştir.

Konya’da İhracatın İthalatı Karşılama Oranı Son Beş Aydır Geriliyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Dış Ticaret İstatistiklerine göre, Ocak 2022’de Konya’nın ihracatı 215,3 milyon dolar, ithalatı ise 103,9 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmiştir. Yıllıklandırılmış verilere bakıldığında, dış ticaret fazlasının 1,7 milyar dolar seviyesine yükseldiği, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise Ocak ayı itibarıyla yüzde 239 seviyesinde gerçekleştiği görülmektedir. Konya dış ticaretinde karşılama oranının Ağustos 2021’den bu yana 11 puan gerilemesi dikkat çekmektedir. Diğer taraftan Türkiye geneline bakıldığında, Ocak 2022 itibarıyla yıllık ihracat gelirlerinin ithalat harcamalarının yüzde 80,1’ini karşılayabildiği, dış ticaret açığının da 53,6 milyar düzeyinde olduğu görülmektedir (Şekil 1 ve Tablo 1).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları” sektörü 63,8 milyon dolarlık ihracatı ile Ocak ayında Konya’nın toplam ihracatının yüzde 29,6’sını oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı yüzde 24,9 artmıştır.

Ülkeler bazında Konya’nın ihracat rakamlarına bakıldığında, Ocak 2022’de, ilk sırada 17,2 milyon dolarlık ihracat hacmi ile Irak yer almaktadır. Irak, Konya’nın toplam ihracatının yüzde 8’ini oluşturmaktadır.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.