Konya-1 °C

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Mart 2021

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Mart 202125 Mart 2021 Perşembe 11:11

Konya’da perakende güveni geçen yıla ve geçen aya kıyasla azaldı. Perakende güveni şubat ayında sadece “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektöründe arttı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre yükseldi

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Mart 2021

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen yıla ve geçen aya kıyasla azaldı:

Şubat 2021’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -16,5 puan değerini alırken, KOPE -13,8 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 7,9 puan, TEPE 1,4 puan azadı. KOPE geçen aya göre 2,9 puan, TEPE ise 1,3 puan azalış gösterdi. Konya perakendesi Türkiye genelinden ve AB-27’den daha iyi performans gösterdi. KOPE değerinin geçen aya ve geçen yıla kıyasla azalışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki kötüleşme etkili oldu.

Perakende güveni şubat ayında sadece “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektöründe arttı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, perakende güveni şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre sadece “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektöründe artış gösterirken, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”, "motorlu taşıtlar”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” ve  “diğer(akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörlerinde azaldı. “Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” ve “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörlerinde değişim ortalamanın üzerinde; "motorlu taşıtlar”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” ve  “diğer(akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörlerindeki değişim ortalamanın altında gerçekleşti.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre yükseldi:

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 10,4 puan yükselirken, geçen yıla göre 1,4 puan düşerek -10,4 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Şubat 2021’de geçen aya göre 4,7 puan yükselirken, geçen yıla göre 16,6 puan düşerek -1,8 puan değerini aldı. Buna karşın AB-27’yi temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Şubat 2021’de bir önceki aya göre 2,2 puan yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre 21,2 puan düşerek -11,1 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Şubat ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre yükselmesinde en çok gelecek 3 ayda verilen hizmetlere olan talep beklentisindeki artış etkili oldu.

Şubat ayının lideri ulaştırma hizmetleri sektörü oldu:

Şubat ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “ulaştırma hizmetleri” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Ulaştırma hizmetleri sektörünü “danışmanlık faaliyetleri”, “bilgisayar ve ilgili hizmetler” ve “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” sektörleri takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla artış yaşandı. “Oteller ve restoranlar”, “hizmet faaliyetleri”, “finansal hizmetler”, “yayımcılık faaliyetleri”, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler” ve “eğitim” sektörlerinde ise geçen yıla göre düşüş yaşandı.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla kıyasla arttı:

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Şubat 2021’de geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre yükseldi. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 18 puan, geçen aya göre 4,8 puan yükseldi ve -10,3 puan değerini aldı. Şubat 2021’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -14,5 puan, AB-27’yi temsil eden güven endeksi ise -6,7 puan değerini aldı. Şubat ayında inşaat sektörü güven endeksi geçen aya göre hem Konya ve Türkiye genelinde hem AB-27’de yükseldi. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, şubat ayında Türkiye genelinden daha iyi performans sergiledi.

Konya’da, istihdam 1 yılda 24 bin arttı:

SGK verilerine göre Aralık 2020’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 15 milyon 203 bin, Konya’da ise 331 bin olmuştur.

Aralık 2019’dan Aralık 2020’ye sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 889 bin (yüzde 6,2), Konya’da 24 bin (yüzde 7,9) artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya göre azaldı:

Konya’da ihracat 2020 yılı Aralık ayında 236 milyon dolar seviyesinde iken 2021 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 32,5 milyon dolar azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre 35 milyon dolar artarak 203,6 milyon dolar seviyesine yükseldi. Türkiye’nin Ocak 2021 ihracatı ise 14,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları” sektörü 51,1 milyon dolarlık ihracatı ile Ocak ayında Konya’nın toplam ihracatının yüzde 25,1’ini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı yüzde 2,7 artmıştır.

Ülkeler bazında Konya’nın ihracat rakamlarına bakıldığında, Ocak 2021’de, ilk sırada 30,7 milyon dolarlık ihracat hacmi ile ABD yer almaktadır. ABD, Konya’nın toplam ihracatının yüzde 15’ini oluşturmaktadır.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.