Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Mart 2019

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Mart 201915 Mart 2019 Cuma 09:11

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla azaldı. perakende güveni Şubat ayında en çok “motorlu taşıtlar” sektöründe azaldı. Konya Hizmetler Sektörünün Fiyat Beklentisi Düştü.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Mart 2019

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla azaldı:

Şubat 2019’da TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -23,1 puan değerini alırken, KOPE -18,8 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 20,1 puan, TEPE 14,7 puan azaldı. KOPE geçen aya göre 2,4 puan, TEPE ise 3,1 puan azalış gösterdi

Perakende güveni Şubat ayında en çok  “motorlu taşıtlar” sektöründe azaldı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, perakende güveni şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca "motorlu taşıtlar” sektöründe arttı. "Motorlu taşıtlar”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” ve “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşirken; “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” ve “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörlerindeki değişim ortalamanın altında gerçekleşti. “Diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörü şubat ayında perakende güveninde en fazla düşüşü sergileyen sektör oldu.

Konya Hizmetler Sektörünün Fiyat Beklentisi Düştü

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, geçen aya ve geçen yılın aynı ayına göre düştü. Önümüzdeki 3 ayda hizmetlere olan talep beklentisi Ocak 2019’a göre yükselirken, Şubat 2018’e göre düştü. Konya hizmetler sektörünün önümüzdeki dönemde hizmetlere olan talep beklentisi, Türkiye genelinden daha yüksek bir değer aldı. Önümüzdeki 3 ayda çalışan sayısı beklentisinde ve fiyat beklentisinde geçen aya göre düşüş gözlendi.

Şubat ayında tüm alt sektörlerde düşüş yaşandı:

Şubat ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, tüm sektörlerde geçen yıla göre düşüş olduğu görüldü. “Oteller ve restoranlar”, “bilgisayar ve ilgili hizmetler”, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler” ve “danışmanlık faaliyetleri” sektörlerinde yaşanan düşüş ortalama düşüşün altında gerçekleşirken, “hizmet faaliyetleri”, “finansal hizmetler”, “ulaştırma hizmetleri”, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri“, “yayımcılık faaliyetleri” ve “eğitim” sektörlerindeki düşüş ortalama düşüşün üzerinde gerçekleşti. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “eğitim” sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörünün Çalışan Sayısı Beklentisi Yükseldi

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen yılın aynı dönemine göre düşerken, geçen aya göre yükseldi. Mevcut siparişler ise; Şubat 2018’e göre düşerken, Ocak 2019’a göre yükseldi. Konya inşaat sektörünün önümüzdeki dönem işlere olan talep beklentisinde, çalışan sayısı beklentisinde ve fiyat beklentisinde geçen aya göre artış gözlendi.

Konya’da, istihdam 1 yılda 11 bin azaldı:

SGK verilerine göre Kasım 2018’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 449 bin, Konya’da ise 308 bin olmuştur.

Kasım 2017’den Kasım 2018’e sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 107 bin (yüzde 0,7), Konya’da 11 bin (yüzde 3,5) azalmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya ve geçen yıla göre arttı:

Konya’da ihracat 2018 Aralık ayında 159,2 milyon dolar seviyesinde iken Ocak ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 11,6 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 37,2 milyon dolar artarak 170,9 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Ocak 2019 ihracatı ise 13,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (26,2 milyon dolar), İtalya (11,1 milyon dolar) ve Almanya (10,9 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 38,6 milyon dolarlık ihracatı ile Ocak ayında Konya’nın toplam ihracatının %26,7’sini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %18,2 artış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.