Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Mart 2018

Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Mart 201827 Mart 2018 Salı 09:15

Konya’da perakende güveni geçen yıla kıyasla arttı. Perakendede en iyi performansı “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörü gösterdi. Konya Hizmetler Sektörü geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Mart 2018

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen yıla kıyasla arttı:

Şubat 2018’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -9,3 puan değerini alırken, KOPE 0,2 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 4,3 puan, TEPE 15,6 puan arttı. KOPE geçen aya göre 4,5 puan azalış, TEPE ise 5,3 puan artış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye genelinden daha iyi; AB-28’den daha kötü performans gösterdi. KOPE değerinin geçen yıla kıyasla artmasında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu göstergesindeki artış etkili oldu.

Perakendede en iyi performansı “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörü gösterdi:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” ve “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörlerinde artış gözlendi. Bu sektörlerdeki artış ortalamanın üzerinde gerçekleşti. “Mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” ve “motorlu taşıtlar” sektörlerindeki perakende güveninde ise düşüş gözlendi. “Motorlu taşıtlar” sektörü perakende güveninde en fazla düşüşü sergileyen sektör oldu.

Konya Hizmetler Sektörü geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 2,2 puan, geçen yıla göre 7 puan yükselerek -5,7 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Şubat 2018’de geçen aya göre 3,6 puan, geçen yıla göre 6,8 puan yükselerek -4,5 puan değerini aldı. Buna karşın AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Şubat 2018’de bir önceki aya göre 1,8 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 4 puan yükselerek 15,3 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Şubat ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre yükselmesinde en çok gelecek 3 ayda hizmetlere olan talep beklentisindeki artış etkili olmuştur.

Şubat ayının lideri eğitim sektörü oldu:

Şubat ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “eğitim” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “finansal hizmetler”, “oteller ve restoranlar”, “hizmet faaliyetleri”, “yayımcılık faaliyetleri”, “ulaştırma hizmetleri” ve “bilgisayar ve ilgili hizmetler” sektörleri takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre artış yaşandı. “Sağlık işleri ve sosyal hizmetler”, “danışmanlık faaliyetleri” ve “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “posta ve telekomünikasyon hizmetleri” sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre yükseldi.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Şubat 2018’de geçen aya göre yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 8,3 puan düşerken, geçen aya göre 3,3 puan yükseldi ve -27,3 puan değerini aldı. Şubat 2018’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -13,8 puan, AB-28’i temsil eden endeks ise 1,9 puan değerini aldı. Şubat ayında inşaat sektörü güven endeksi, geçen aya göre hem Konya ve Türkiye genelinde hem AB-28’de yükseldi. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, şubat ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.

Konya’da sigortalı çalışan sayısı 319 bin oldu.

SGK’nın iyileştirilmiş verilerine göre Kasım 2017’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 556 bin, Konya’da ise 319 bin olmuştur.

Kasım 2017’de işyeri sayısı Türkiye genelinde 1 milyon 852 bin olurken, Konya’da 46 bin olmuştur. Kasım 2016’dan Kasım 2017’ye işyeri sayısındaki artış, Türkiye’de 102 bin (yüzde 5,8), Konya’da ise 2 bin (yüzde 4,9) olmuştur. Son beş yılda Türkiye’deki işyeri sayısı yüzde 20,6, Konya’da yüzde 20,4 artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen yıla göre arttı:

Konya’da ihracat 2017 Aralık ayında 145,6 milyon dolar seviyesinde iken 2018 Ocak ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 12,1 milyon dolar düşerken, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 20,5 milyon dolar artarak 133,6 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Ocak 2018 ihracatı ise 12,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (17,5 milyon dolar), Almanya (11,6 milyon dolar) ve Cezayir (6,3 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 38,6 milyon dolarlık ihracatı ile Ocak ayında Konya’nın toplam ihracatının %29’unu oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %29,3 artış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.