Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Kasım 2019

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Kasım 201922 Kasım 2019 Cuma 15:15

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla azaldı. Perakende güveni ekim ayında en fazla “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektöründe arttı.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Kasım 2019

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla azaldı:

Ekim 2019’da TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -14,3 puan değerini alırken, KOPE -18,1 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 7,5 puan azalırken, TEPE 3,6 puan arttı. KOPE geçen aya göre 5,5 puan azalış, TEPE ise 0,1 puan artış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye genelinden ve AB-28’den daha kötü performans gösterdi. KOPE değerinin geçen yıla kıyasla azalışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki düşüş etkili oldu.

Perakende güveni ekim ayında en fazla  “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektöründe arttı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, perakende güveni ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” ve “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörlerinde arttı. “Mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” ve “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörlerinde değişim ortalamanın üzerinde; "motorlu taşıtlar”, “diğer(akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörlerindeki değişim ortalamanın altında gerçekleşti. “Yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörü ekim ayında perakende güveninde en fazla düşüşü sergileyen sektör oldu.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi:

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 0,4 puan, geçen yıla göre 12,8 puan yükselerek -21 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Ekim 2019’da geçen aya göre 3,1 puan düşerken, geçen yıla göre 18 puan yükselerek -11,7 puan değerini aldı. Buna karşın AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Ekim 2019’da bir önceki aya göre 2 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 8,4 puan düşerek 3,8 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Ekim ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre yükselmesinde geçtiğimiz 3 ayda verilen hizmetlere olan talepteki artış etkili oldu.

Ekim ayının lideri finansal hizmetler sektörü oldu:

Ekim ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “finansal hizmetler” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “yayımcılık faaliyetleri”, “bilgisayar ve ilgili hizmetler”, “ulaştırma hizmetleri”, “danışmanlık faaliyetleri”, “eğitim” ve “hizmet faaliyetleri” sektörleri takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre artış yaşandı. “Posta ve telekomünikasyon hizmetleri”, “oteller ve restoranlar” ve “sağlık işleri ve sosyal hizmetler” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “sağlık işleri ve sosyal hizmetler” sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre düştü:

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Ekim 2019’da geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 0,5 puan, geçen aya göre 1,8 puan düştü ve -51,3 puan değerini aldı. Ekim 2019’da Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -39,6 puan, AB-28’i temsil eden güven endeksi ise -0,2 puan değerini aldı. Ekim ayında inşaat sektörü güven endeksi, geçen aya göre Konya ve AB-28’de düşerken, Türkiye genelinde yükseldi. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, ekim ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.

Konya’da, istihdam 1 yılda 27 bin azaldı:

SGK verilerine göre Temmuz 2019’da sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 664 bin, Konya’da ise 296 bin olmuştur.

Temmuz 2018’den Temmuz 2019’a sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 466 bin (yüzde 3,2), Konya’da 27 bin (yüzde 8,2) azalmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi:

Konya’da ihracat 2019 yılı Ağustos ayında 149,7 milyon dolar seviyesinde iken Eylül ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 13,4 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 16,9 milyon dolar artarak 163,2 milyon dolar seviyesine yükseldi. Türkiye’nin Eylül 2019 ihracatı ise 14,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (25,7 milyon dolar), Almanya (11,3 milyon dolar) ve ABD (6,7 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 47 milyon dolarlık ihracatı ile Eylül ayında Konya’nın toplam ihracatının %28,8’ini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %19,1 artış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.