Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Kasım 2018

Konya İli Ekonomik Göstergeleri - Kasım 201827 Kasım 2018 Salı 11:07

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla azaldı. Perakende güveni temmuz ayında en çok “motorlu taşıtlar” sektöründe arttı. Konya Hizmetler Sektörü geçen aya ve geçen yıla göre düştü.

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Kasım 2018

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya’da perakende güveni geçen aya ve geçen yıla kıyasla azaldı:

Ekim 2018’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -16,6 puan değerini alırken, KOPE
-9,6 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 12,9 puan, TEPE 3,4 puan azaldı. KOPE geçen aya göre 5,4 puan, TEPE ise 0,6 puan azalış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye genelinden daha iyi; AB-28’den daha kötü performans gösterdi. KOPE değerinin geçen yıla kıyasla azalışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki düşüş etkili oldu.

Perakende güveni temmuz ayında en çok “motorlu taşıtlar” sektöründe arttı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre sadece “motorlu taşıtlar” sektöründe perakende güveni artarken, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”, “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” ve “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörlerinde perakende güveni azaldı. “Motorlu taşıtlar”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”, “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” ve “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşti. “Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörü ekim ayında da perakende güveninde en fazla düşüşü sergileyen sektör oldu.

Konya Hizmetler Sektörü geçen aya ve geçen yıla göre düştü.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 12,2 puan, geçen yıla göre 25,4 puan düşerek -33,8 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Ekim 2018’de geçen aya göre 7,4 puan, geçen yıla göre 29,5 puan düşerek -29,7 puan değerini aldı. Buna karşın AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Ekim 2018’de bir önceki aya göre 1,2 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 1,7 puan düşerek 12 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Ekim ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre düşmesinde en çok geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumundaki düşüş etkili oldu.

Ekim ayının lideri sağlık işleri ve sosyal hizmetler sektöründe değişim olmadı:

Ekim ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “sağlık işleri ve sosyal hizmetler” sektöründe geçen yıla göre değişim olmadığı, diğer tüm sektörlerde geçen yıla göre düşüş olduğu görüldü. “Oteller ve restoranlar”, “yayımcılık faaliyetleri”, “ulaştırma hizmetleri”, “eğitim”, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri”, “danışmanlık faaliyetleri”, “hizmet faaliyetleri”, “finansal hizmetler” ve “bilgisayar ve ilgili hizmetler” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “bilgisayar ve ilgili hizmetler” sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre değişmedi:

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Ekim 2018’de geçen yılın aynı dönemine göre düşerken, geçen aya göre aynı kaldı. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 18,5 puan düştü ve  -50,8 puan değerini aldı. Ekim 2018’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -48,3 puan, AB-28’i temsil eden güven endeksi ise 3,6 puan değerini aldı. Ekim ayında inşaat sektörü güven endeksi, geçen aya göre Konya’da değişmezken, Türkiye genelinde ve AB-28’de düştü. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, ekim ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.

Konya’da istihdam 1 yılda 18 bin arttı.

SGK verilerine göre Temmuz 2018’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 664 bin, Konya’da ise 323 bin olmuştur.

Temmuz 2017’den Temmuz 2018’e sigortalı ücretli çalışan sayısı Türkiye’de 469 bin (yüzde 3,3), Konya’da 18 bin (yüzde 6) artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya ve geçen yıla göre arttı.

Konya’da ihracat 2018 Ağustos ayında 137 milyon dolar seviyesinde iken Eylül ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 10,8 milyon dolar, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla ise 38,2 milyon dolar artarak 147,8 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Eylül 2018 ihracatı ise 14,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (24,4 milyon dolar), Almanya (9,5 milyon dolar) ve İtalya (8,9 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 41 milyon dolarlık ihracatı ile Eylül ayında Konya’nın toplam ihracatının %27,7’sini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %24,7 artış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.