Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Kasım 2017

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Kasım 201710 Kasım 2017 Cuma 09:11

Konya'da perakende güveni geçen yıla göre arttı. Perakende güveni Ekim ayında en çok “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektöründe artış gösterdi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi

Konya İli Ekonomik Göstergeleri – Kasım 2017

Konya Ticaret Odası ve TEPAV işbirliği ile yapılan “Konya İli Ekonomik Göstergeleri”, Konya ekonomisinin aylık sektörel analizi ortaya çıkmaktadır. Çalışma beş ayrı alt bültenden oluşmaktadır: Perakende Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, İnşaat Sektörü Güven Endeksi, İstihdam İzleme Bülteni ve Dış Ticaret Bülteni. Perakende sektöründe 300, Hizmetler sektöründe 300 ve İnşaat sektöründe 200 firma ile yüz yüze anket yapılmaktadır.

Konya'da perakende güveni geçen yıla göre arttı.

Ekim 2017’de TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -16,6 puan değerini alırken, KOPE 3,4 puan değerini aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre KOPE 3,1 puan, TEPE 0,3 puan arttı.  Geçen aya göre KOPE 4,0 puan azalış, TEPE ise 2,1 puan artış gösterdi. Konya perakendesi, Türkiye genelinden daha iyi; AB-28’den daha kötü performans gösterdi. KOPE değerinin geçen yıla kıyasla artmasında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki artış etkili oldu.

Perakende güveni Ekim ayında en çok  “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektöründe arttı:

Konya’da perakende sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörleri artış gösterdi. “Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” ve “motorlu taşıtlar” sektörleri ise azalış gösteren sektörler oldu. “Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörlerindeki artış ortalamanın üzerinde değer aldı.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi.

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre 3 puan, geçen yıla göre 3,2 puan yükselerek -8,3 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Ekim 2017’de geçen aya göre 5 puan düşerken, geçen yıla göre 7,9 puan yükselerek -0,2 puan değerini aldı. Buna karşın AB-28’i temsil eden hizmetler sektörü güven endeksi Ekim 2017’de bir önceki aya göre 1,1 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 3,4 puan yükselerek 14 puan değerini aldı. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, Ekim ayında Türkiye geneli ve AB-28’den daha kötü performans sergiledi. Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksinin geçen aya göre yükselmesinde en çok gelecek 3 aydaki hizmetlere olan talep beklentisindeki artış etkili olmuştur.

Eylül ayının lideri danışmanlık faaliyetleri sektörü oldu:

Ekim ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, “danışmanlık faaliyetleri” sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Bu sektörü “bilgisayar ve ilgili hizmetler”, “eğitim”, “hizmet faaliyetleri”, “oteller ve restoranlar” ve “ulaştırma hizmetleri” sektörleri takip etti. Bu sektörlerde geçen yıla göre artış yaşandı. “Finansal hizmetler”, “posta ve telekomünikasyon hizmetleri”, “yayımcılık faaliyetleri” ve “sağlık işleri ve sosyal hizmetler” sektörleri geçen yıla göre düşüş yaşanan sektörler oldu. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör “sağlık işleri ve sosyal hizmetler “ sektörü oldu.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre düştü.

Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Ekim 2017’de geçen aya ve geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeks değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 3,3 puan, geçen aya göre 3,8 puan düştü ve -32,3 puan değerini aldı. Ekim 2017’de Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -22,4 puan, AB-28’i temsil eden endeks ise -0,2 puan değerini aldı. Ekim ayında inşaat sektörü güven endeksi, geçen aya göre hem Konya ve Türkiye genelinde hem AB-28’de düştü. Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, ekim ayında Türkiye genelinden daha kötü performans sergiledi.

Konya'da sigortalı çalışan sayısı 305 bin oldu.

SGK’nın iyileştirilmiş verilerine göre Temmuz 2017’de sigortalı ücretli (4/a) çalışanların sayısı Türkiye genelinde 14 milyon 196 bin, Konya’da ise 305 bin olmuştur.

Temmuz 2017’de işyeri sayısı Türkiye genelinde 1 milyon 818 bin olurken, Konya’da 44 bin olmuştur. Temmuz 2016’dan Temmuz 2017’ye işyeri sayısındaki artış, Türkiye’de 106 bin (yüzde 6,2), Konya’da ise 2 bin (yüzde 5) olmuştur. Son beş yılda Türkiye’deki işyeri sayısı yüzde 20,8, Konya’da yüzde 20,1 artmıştır.

Konya’nın ihracatı geçen aya göre arttı:

Konya’da ihracat 2017 Ağustos ayında 143,8 milyon dolar seviyesinde iken 2017 Eylül ayında bir önceki aya göre 34,4 milyon dolar azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre 8,5 milyon dolar artarak 109,4 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Eylül 2017 ihracatı ise 11,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Konya ihracatında ilk üç sırada şu ülkeler bulunmaktadır: Irak (15,3 milyon dolar), Almanya (7,9 milyon dolar) ve Cezayir (5,5 milyon dolar).

“Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü 32,8 milyon dolarlık ihracatı ile Eylül ayında Konya’nın toplam ihracatının %30,1’ini oluşturmaktadır; geçen yılın aynı ayına göre sektörün ihracatı %9,4 artış göstermiştir.

Konya İli Ekonomik Göstergeler için tıklayınız.